SARAJEVO

Počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Delegati bi na današnjoj sjednici trebali donijeti konačnu odluku da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH razmatra po hitnom postupku

Sa početka sjednice. M. Kadrić

Piše: A. Č. / Avaz.ba

14.2.2020

Počela je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.  

Delegati bi na današnjoj sjednici trebali donijeti konačnu odluku da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH razmatra po hitnom postupku. Vijeće ministara BiH ranije je većinom glasova utvrdilo prijedlog tog zakona, čime se provodi Odluka Ustavnog suda BiH. 

Izmjenom Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti, propisuje se sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka, za koje je potrebno sudsko ovlaštenje, i uvodi se ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prema izmjenama Zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženjem mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci, navedeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Miletić: Šteti li 4G mreža stanovništvu i okolišu?. M. Kadrić

Na samom početku sjednice, Zlatko Miletić (DF) prvo je čestitao 14. februar, Dan zaljubljenih, i sugerirao da se današnja sjednica provede u takvoj atmosferi te je postavio pitanje:

- Jesu li telekomunikacijski operateri proveli analizu štetnosti upotrebe 4G mreže s aspekta zdravstvenih i okolišnih utjecaja. Imajući u vidu da 4G mreža ima veliko zračenje, a 5G mreža još više, to znači da će naša djeca živjeti u mikrovalnoj čestici. Svako treće dijete obolijeva od dijabetisa, povećan je broj samoubistava i depresije u društvu. Zahtijevam da se javno objasni štetnost upotrebe 4G mreže.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković odgovorio je da je za upravljanje radiospektrom nadležna Regulatorna agencija za komunikacije BiH. 

- Operatori nisu odgovorni za to, a istraživanje je proveo RAK, 4G mreža ne šteti – rekao je Branković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.