ODLUKE

U ponedjeljak posebna sjednica NSRS o odluci Ustavnog suda BiH

Cvijanović je u srijedu, 12. februara, rekla da predstavnici RS u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu

NSRS zasjeda u ponedjeljak, 17. februara. Arhiv

Avaz.ba/ Fena

14.2.2020

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na zahtjev predsjednice RS Željke Cvijanović, u vezi s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, bit će održana u ponedjeljak, 17. februara, u Banjoj Luci. 

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović danas je, nakon sjednice parlamentarnog kolegija, rekao da je razlog "odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu". Ta odluka Suda još nije dostavljena entitetskom parlamentu. 

Cvijanović je u srijedu, 12. februara, rekla da predstavnici RS u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu bez stranih sudija. 


Narodna skupština Republike Srpske. Arhiv

Na sastanku srpskih zvaničnika i predstavnika parlamentarnih stranaka usvojen je i zaključak da se zatraži održavanje hitne sjednice NSRS, a u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.

- Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u RS je konačna i obavezujuća, a svi koji se protive i sprečavaju njeno provođenje suprotstavljaju se Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu - upozorio je nakon toga potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.