SASTANCI

Podžić u Briselu: Oružane snage BiH nastavit će učešće u misiji ''Odlučna podrška''

Podžić je naglasio opredijeljenost, ali i posvećenost Bosne i Hercegovine zajedničkim naporima i saradnji s operativnim partnerima na postizanju međunarodnog mira i sigurnosti

Brojni susreti naše delegacije u Briselu. Ministarstvo odbrane BiH

Avaz.ba/ Fena

14.2.2020

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić učestvovao je na ministarskom sastanku NATO-a u formatu misije “Odlučna podrška”, koji je održan jučer u sjedištu NATO-a u Briselu


Postignuti napredak

Nakon otvaranja i uvodnog obraćanja generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, komandant misije „Odlučna podrška“, general Ostin Skot Miler (Austin Scott Miller) i visoki civilni predstavnik NATO-a za Afganistan Nikolas Kej (Nicholas Kay) upoznali su ministre s trenutnom političkom i vojnom situacijom u Afganistanu, s postignutim napretkom u razvoju afganistanskih sigurnosnih snaga i mirovnim procesom, nakon čega su diskutirali o izazovima i budućem zajedničkom djelovanju u izvršenju ove misije.  

Podžić je naglasio opredijeljenost, ali i posvećenost Bosne i Hercegovine zajedničkim naporima i saradnji s operativnim partnerima na postizanju međunarodnog mira i sigurnosti, izgradnji mira i dugotrajne stabilnosti u Afganistanu, te potvrdio da će pripadnici Oružanih snaga BiH nastaviti učešće u misiji „Odlučna podrška“.

Ministar Podžić u sjedištu NATO-a. Ministarstvo odbrane BiH

Tokom posjete NATO sjedištu u Briselu, delegacija Ministarstva odbrane BiH je, na poziv osoblja iz Stalnog predstavništva SAD pri NATO-u, održala sastanak sa zamjenicom pomoćnika ministra odbrane SAD za Rusiju, Ukrajinu, Euroaziju i zapadni Balkan Laurom K. Kuper (Cooper) i njenim saradnicima. 

Razgovarali su o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u međunarodnim vježbama i operacijama, značaju saradnje u okviru Američko-jadranske povelje (A5), podršci SAD u izgradnji odbrambenih kapaciteta BiH i reformi odbrane.

Kuper je posebno naglasila nabavku helikoptera kao pozitivan primjer saradnje, potvrdivši da će SAD nastaviti s pružanjem podrške Bosni i Hercegovini u izgradnji njenih odbrambenih kapaciteta i implementaciji Programa reformi. Podžić je izrazio zadovoljstvo zbog najavljene skore posjete Kuper Bosni i Hercegovini.


Radni ručak

Osim tih sastanaka, ministar odbrane BiH Sifet Podžić je učestvovao i na radnom ručku regionalnih ministara odbrane (Albanije, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Slovenija), kojem je domaćin bila ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Sekerinska.

U bh. delegaciji bili su ambasador BiH pri NATO-u Mitar Kujundžić, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, brigadir Jasmin Čajić, šef Ureda ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, brigadir Velibor Purković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.