SARAJEVO

Džaferović razgovarao s ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU u BiH

Naglasio da je blokada institucija BiH neprihvatljiva

S današnjeg sastanka Džaferovića i ambasadora zemalja članica Kvinte. Predsjedništvo BiH

Avaz.ba

14.2.2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića danas su razgovarali s ambasadorima zemalja članice Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. 

Tema razgovora bila je provođenje odluke Ustavnog suda BiH i kriza izazvana blokadom državnih institucija od predstavnika političkih stranaka iz entiteta RS.

Član PBiH Džaferović je ambasadore SAD Erika Nelsona (Eric Nelson), Velike Britanije Meta Filda (Matt Field), Njemačke Margret Uber (Uebber), Francuske Gijoma Rusona (Guillaum Rousson) i Italije Nikolu Minasija (Nicola Minasi) i predstavnika EU u BiH Johana Satlera (Johann Sattler) upoznao sa stavom da dvojica članova Predsjedništva BiH neće pristati na bilo kakve političke ultimatume. Naglasio je da je blokada rada državnih institucija apsolutno neprihvatljiva.

S današnjeg sastanka Džaferovića i ambasadora zemalja članica Kvinte. Predsjedništvo BiH

Ambasadorima je prenesen odlučan stav članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i njihovo čvrsto opredjeljenje za striktno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Potcrtana je uloga Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i stranih sudija u njemu, kao mehanizma zaštite Ustava BiH, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Član PBiH Džaferović je naglasio da sva rješenja moraju biti plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i evropskih standarda, a nikako pokušaja dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.