RAZGOVOR

Ivica Kostelić za "Avaz": Sarajevo može ponoviti stari olimpijski sjaj

U karijeri ima puno trenutaka kada žališ za nečim

Kostelić: Možda je i dobro sanjati velike snove. Agencije

Razgovarao: Jasmin Alibegović

15.2.2020

Ivica Kostelić, najuspješniji hrvatski skijaš svih vremena, boravio je u Sarajevu u okviru obilježavanja pet godina rada, razvoja i uspjeha Ski-kluba NAŠ TIM. Kostelić se s mladim takmičarima uzrasta od osam do 16 godina družio na Bjelašnici te im je prenio svoje znanje, iskustva i metodologiju rada.  

Osvajač četiri medalje s olimpijskih igara, tri sa svjetskih prvenstava i osvajač velikog Kristalnog globusa iz 2011. godine u razgovoru za „Dnevni avaz“ govorio je o svojoj impresivnoj karijeri, komentirao situaciju u bh. skijanju, ali i iznio nadu da se stvari mogu pomjeriti naprijed.


Dječački snovi

- Svako nešto sanja kad je dijete. Nekad su dječački snovi nerealni i možda su prenapuhani, ali s druge strane možda se i treba usuditi sanjati velike snove pa na kraju možda i dođete do njih. Kad sam imao 13 godina, pitali su me tokom jednog intervjua koji je moj skijaški san, a ja sam im rekao: „Da budem ukupni pobjednik Svjetskog kupa.“ Iz te pozicije izgledalo je dosta nerealno, ali se na kraju ostvarilo. Možda je i dobro sanjati velike snove – kaže Ivica Kostelić.

Njegova karijera bila je izuzetno uspješna, iako ne treba zaboraviti da su mu dosta otežavale povrede.

Kostelić sa bh. Mladim talentima na Bjelašnici. Avaz

- U karijeri ima mnogo trenutaka kada žališ za nečim. Uglavnom se to svodi na ono da nisi dovoljno pustio u nekim vratima gdje nije bilo više prostora ili da neku utrku nisi dovoljno riskirao ili da si riskirao previše pa si napravio pogrešku. Kad pogledaš unazad, trebaš vidjeti jesi li zadovoljan, je li to što si ostvario donijelo zadovoljstvo bez obzira na to je li to zlatna medalja ili 20. mjesto. Ako si uživao u tome i ako je to ispunilo tvoj život, onda je to služilo svojoj svrsi i možeš reći da si zadovoljan, s razlogom – govori najbolji hrvatski skijaš.

Važi za čovjeka koji je do vrha stigao iz ne baš idealnih uvjeta. Otac se snalazio da osigura ono osnovno za njega i sestru Janicu. Nekako taj put porodice Kostelić mogao bi biti primjer i mladim bh. sportistima.

Nema strategije

- Ima u BiH izvrsnog potencijala što se tiče stvaranja mladih skijaša. Barem u okolici Sarajeva, vi imate izvrsne centre, imate hladnu klimu, infrastruktura je polagano sve bolja i bolja i mislim da su tu dobre okolnosti za stvaranje mladih i novih skijaša. Druga stvar je na koji način će se s tim skijašima raditi, koliko ozbiljno oni mogu biti posvećeni tom radu da bi stvarali vrhunske sportiste. Što se tiče ovih mladih s kojima sam radio, njima nedostaje neka strategija u radu, ali mislim da imaju sve ostalo i nadam se da im barem malo mogu pomoći na tom putu – kazao je Ivica Kostelić .

Ivica Kostelić iz najboljih dana. Agencije

Ovih dana stigla je informacija o mogućnosti da Sarajevo bude dio Olimpijskih igara 2030. godine, kao suorganizator s Barcelonom.

- Mislim da bi to bila pobjeda par excellence. Nadam se da se to može ostvariti. Ako se ikako može ostvariti, mislim da tu mogućnost treba iskoristiti do kraja. Sarajevo, kao jedan feniks, da ustane iz pepela i da ponovi stari olimpijski sjaj, to je vrlo snažna poruka - zaključio je Ivica Kostelić.

Savladati umjetnost

- Naučite se u svim okolnostima davati najbolje od sebe. Kada jednom savladate tu umjetnost, onda ćete, ako imate sreće, dostići visok nivo u sportu i na najvišem nivou davati najbolje od sebe. Vjerujte mi, najteži protivnici su oni koji se ne predaju i koji se bore do kraja, koji su žilavi i dobro izbalansirani. Prema tome, ako nemate idealne uvjete, a mnogi od nas nemaju, napravite sve što možete sami i dajte najbolje od sebe – poručuje Kostelić.

Formiranje sportiste

„Treniraj teško, pobjeđuj s lakoćom“, parola je čovjeka koji je u svijetu skijanja osvojio apsolutno sve. Mnogi traže recept za uspjeh.

- Mislim da je sve u treningu. Sportista, kao i svaki čovjek, spoj je nejakog duha i tijela ili, ako hoćete, nejakog mentaliteta i fizičkog dijela, te kroz trening možete razvijati i jedno i drugu, ako imate pravilan odnos prema tome i ispravan trening. Mislim da je trening isključivo, glavni alat u formiranju sportiste i u težnji za rezultatima – tvrdi legendarni skijaš.

Uvijek drugi

Zanimljiv je podatak da je Kostelić stigao do četiri medalje na Olimpijskim igrama i sve su bile srebrene. Jedno srebro osvojio je 2006. u Torinu, dva 2010. u Vankuveru, a jedno četiri godine kasnije u Sočiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.