REAKCIJE

"BH novinari": Protest Dodiku zbog verbalnog napada na novinara Kovačevića

Na legitimno novinarsko pitanje Dodik nije odgovorio, već je Kovačevića i BN TV nazvao „izdajnicima“, čime je ponovo pokrenuo političku hajku i pritiske na ovaj medij, naveli iz Udruženja

Dodik: Kovačević ga pitao o „ozbiljnosti“ najave blokade institucija BiH. Avaz

Fena

15.2.2020

Upravni odbor Udruženja "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a, zbog verbalnog napada na novinara Vladimira Kovačevića, dopisnika BN televizije.

Napad se desio u petak na pres-konferenciji u Banjoj Luci, kada je Kovačević pitao Milorada Dodika o „ozbiljnosti“ najave blokade institucija BiH i hoće li ostati „dosljedan“ u svojim namjerama.

- Na legitimno novinarsko pitanje Dodik nije odgovorio, već je Kovačevića i BN TV nazvao „izdajnicima“, čime je ponovo pokrenuo političku hajku i pritiske na ovaj medij i njegove novinare na nedozvoljen način, kršeći njihovo pravo na slobodu izražavanja i siguran rad - navodi se u saopćenju iz Udruženja "BH novinari".

Iz UO Udruženja "BH novinari" navode da posebno zabrinjava činjenica da se u ovom slučaju radi o višegodišnjem političkom nasilju SNSD-a i njegovih lidera nad novinarima BN TV, koje je 2018. kulminiralo pokušajem ubistva Vladimira Kovačevića. U sudskom postupku samo jedan od napadača je osuđen, dok se drugi nalazi u zatvoru, a nalogodavci ovog krivičnog djela nikada nisu otkriveni. 


Kovačević: Nalogodavci napada iz 2018. još nisu pronađeni. Arhiv

UO "BH novinara" najoštrije osuđuje verbalne prijetnje Kovačeviću i BN TV te zahtijeva profesionalnu i zakonitu reakciju policijskih i pravosudnih struktura Republike Srpske u ovom slučaju, bez obzira na to što je riječ o Miloradu Dodiku, nositelju najviše funkcije u BiH i politički najmoćnijoj osobi u RS.

- Njegova javna pozicija podrazumijeva potpuno drugačiji odnos prema novinarima i medijskim slobodama, njihovo poštivanje i zaštitu, a kršenje prava na slobodu izražavanja mora biti oštro i efikasno sankcionirano, upravo zbog Dodikove javne odgovornosti - navodi se u saopćenju iz tog udruženja.

Istovremeno, UO "BH novinara" poziva međunarodne organizacije za slobodu medija i zaštitu ljudskih prava da poduzmu potrebne mjere zaštite novinara BN TV, kao i svih drugih novinara u BiH, zbog brojnih i učestalih političkih prijetnji, kao i kršenja slobode izražavanja i sigurnosti novinara u BiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.