NARODNA SKUPŠTINA RS

Materijal za posebnu sjednicu NSRS: Neprovodiva odluka Ustavnog suda BiH

Istaknuto da Parlamentarna skupština BiH nije donijela nijedan propis iz oblasti imovinskopravnih odnosa

Narodna skupština RS. Avaz

Fena

15.2.2020

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture Republike Srpske (RS), neprovediva je jer bi se takvom odlukom oduzela i teritorija RS. Ovo je navedeno u obrazloženju zahtjeva predsjednice RS Željke Cvijanović za posebnu sjednicu Narodne skupštine RS, sazvanu za ponedjeljak, 17. februar, nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnom članu Zakona o poljoprivrednom zemljištu tog bh. entiteta. 

U tom materijalu, o kojem će se poslanici izjasniti u ponedjeljak, tvrdi se da Ustavni sud BiH, osporavajući taj član zakona, “osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru 49:51 posto”.

Nakon apelacije sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS Ustavni sud BiH je donio odluku kojom je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS proglasio neustavnim.

Taj član određuje da je poljoprivredno zemljište koje je bilo javno dobro ili državno vlasništvo po sili zakona posjed i vlasništvo RS.


Ustavni sud BiH. Avaz

U materijalu za posebnu sjednicu entitetskog parlamenta podsjeća se na odluke visokog predstavnika iz 2005. godine, kada je nametnuo tri zakona o zabrani raspolaganja imovinom te na neuspješan rad Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodjelu državne imovine, određivanje prava i obaveza BiH, entiteta i Distrikta Brčko u upravljanju državnom imovinom, kao i na to da Ustavni sud BiH 2011. godine, razmatrajući raniji zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, nije odlučio ko je vlasnik imovine koja se nalazi pod tom zabranom raspolaganja, već je u meritumu samo odlučio da Narodna skupština RS nema ustavnu nadležnost da regulira tu pravnu materiju. 

Predviđeno usvajanje zaključaka

Ta odluka, tvrdi se, suprotna je odluci istog suda iz 1998. godine, da su entiteti isključivo nadležni, po principu podjele vlasti, da reguliraju imovinskopravne odnose.

Dodaje se da Parlamentarna skupština BiH nije donijela nijedan propis iz oblasti imovinskopravnih odnosa. U materijalu za posebnu sjednicu NSRS najavljuje se da će, nakon rasprave, biti usvojeni i određeni zaključci. 

Podsjećamo, nakon odluke Ustavnog suda BiH politički predstavnici iz RS su najavili da će obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH. Bošnjački zvaničnici i ambasadori Kvinte izrazili su nezadovoljstvo zbog najave blokade i istakli da su odluke tog suda obavezujuće i moraju se provoditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.