POSJETE

Komšić s papom Franjom: Pravo i jedino rješenje za BiH je članstvo u NATO-u i EU

Razgovaralo se o odnosima Vatikana i Bosne i Hercegovine

A. J. / Avaz.ba

15.2.2020

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je danas audijenciji kod pape Franje, a nakon toga se sastao i s državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pietrom Parolinom.

Komšić je upoznao papu Franju o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Razgovaralo se o odnosima Vatikana i Bosne i Hercegovine te je naglašeno da će Vatikan i dalje pružati konstruktivnu političku podršku Bosni i Hercegovini kao multietničkoj državi, te podršku njenom putu ka euroatlantskim integracijama.



Komšić boravio u posjeti papi Franji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Komšić je istakao da je za Bosnu i Hercegovinu pravo i jedino rješenje njeno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Potvrđena je potreba da se osigura poštivanje osnovnih ljudskih prava i svih građana Bosne i Hercegovine. Razgovaralo se i o zajedničkim interesima na regionalnom i međunarodnom planu, kao što su mir i sigurnost, poticanje dijaloga te kako odgovoriti na izazove s kojima se susreću zemlje zapadnog Balkana.

Na kraju susreta Komšić je poklonio papi Franji autentično umjetničko djelo sarajevskog akademskog kipara Enesa Sivca, "Raspelo Isusa Krista", kao i originalnu repliku Župne crkve sv. Josipa na Marindvoru u Sarajevu, oba urađena posebno za ovu priliku.

Komšić i Parolini

Komšić i Parolini dotakli su se ratifikacije i implementacije dokumenata Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Vatikana, koji je Komšić potpisao u prethodnom mandatu 2007. godine. 

Sagovornici su zaključili da je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu poštivanje osnovnih ljudskih prava svih građana, kao i mir i sigurnost u regiji. 

I ovaj put je iskazana briga Vatikana o kontinuiranom napuštanju Bosne i Hercegovine, a posebno mladih. Susretu Komšića s Parolinijem prisustvovao je i monsinjor Miroslav Vahovski (Miroslaw Wachowski). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.