REAKCIJE Saopćenje za javnost

SDA: Ako ne stoji iza njegove politike, od Vučića očekujemo da se jasno ogradi od Dodika

Umjesto pokušaja da dominira i ucjenama pokušava ostvariti svoje političke ciljeve, Dodik bi morao poštovati Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH te deblokirati državne institucije

Avaz.ba

Bakir Izetbegović

Foto: Arhiv


Prijetnje Milorada Dodika secesijom izrečene u Beogradu u prisustvu patrijarha SPC-a i predsjednika Srbije ponovo su prošle bez jasnog i nedvosmislenog ograđivanja zvaničnog Beograda od politike usmjerene protiv Bosne i Hercegovine, što mnogo toga govori, piše u saopćenju Stranke demokratske akcije (SDA).

Kako se dodaje, ako Srbija, kako tvrdi njen predsjednik, zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, onda je krajnje vrijeme da Vučić s riječi prijeđe na djela.

  • Vučić i Dodik

    Vučić i Dodik

    Foto: Arhiv


- To podrazumijeva da se konkretno, jasno i nedvosmisleno uskrati podrška Dodikovoj politici, koja nije prijetnja samo Bosni i Hercegovini nego i miru i stabilnosti u cijeloj regiji, a ne da se bez ikakvog osnova istrajava na narativu o „ugroženosti Srba i nepravdi cijelog svijeta prema njima“. Takav narativ bio je prisutan i devedestih godina prošlog stoljeća i svi znamo čime je rezultirao - saopćeno je iz SDA.

Navodi se da SDA nikada neće pristati na Dodikove ultimatume.

- Umjesto pokušaja da dominira i ucjenama pokušava ostvariti svoje političke ciljeve, Dodik bi morao poštovati Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH te deblokirati državne institucije. Kriza koju je ponovo prouzrokovao najviše štete nanijet će upravo njemu i entitetu RS - piše u saopćenju SDA.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na