KONSULTACIJE Uoči posebne sjednice NSRS

Čubrilović sazvao sastanak s liderima stranaka, Bošnjaci izostavljeni

Učestvovat će i entitetska predsjednica Željka Cvijanović, na čiji zahtjev je zakazana sjednica Narodne skupštine RS

Fena
16.02.2020 15:48

Nedeljko Čubrilović

Foto: Avaz

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sazvao je za sutra konsultativni sastanak s liderima političkih partija uoči posebne sjednice entitetskog parlamenta, a na kojoj će biti razmatrana informacija u vezi s, kako je navedeno, antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH.

Na konsultativnom sastanku učestvovat će i entitetska predsjednica Željka Cvijanović, na čiji zahtjev je zakazana posebna sjednica NSRS.

Čubrilović je na sastanak pozvao predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, predsjednika SP-a Petra Đokića, v. d. predsjednika DNS-a Nenada Nešića, predsjednika NDP-a Dragana Čavića i predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića.

Nisu pozvani bošnjački predstavnici u entitetskom parlamentu niti se spominju u saopćenju.

  • Sutra posebna sjednica NSRS
    Sutra posebna sjednica NSRS Foto: Avaz

Kako je saopćeno iz Skupštine RS, pozvao je lidere političkih stranaka koji su na sastanku kod predsjednice RS jednoglasno podržali zaključke kojima su se saglasili da predstavnici iz RS u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju, po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, sve dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu neće biti stranih sudija.

- S obzirom na to da su predstavnici svih parlamentarnih stranaka jednoglasno podržali usvojene zaključke i saglasili se da je neophodno održati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, kako bi se donijele adekvatne mjere povodom 'neustavne odluke' Ustavnog suda BiH, očekujem da svi učesnici budu dosljedni i poštuju riječ koju su dali na sastanku kod predsjednice RS - izjavio je Čubrilović.

Nedemokratske odluke

Pozvao je sve političke stranke da daju svoj doprinos kako bi posebna sjednica NSRS bila održana u dostojanstvenoj atmosferi i primjerno najvišem ustavotvornom i zakonodavnom organu RS.

- Očekujem od predsjednika parlamentarnih političkih stranaka u RS da se izdignu iznad uskostranačkih interesa i da utječu na svoje klubove poslanika kako bi posebna sjednica protekla na konstruktivan i dostojanstven način, u interesu građana i RS - istakao je predsjednik Narodne skupštine.

Čubrilović je ponovo kazao kako je Ustavni sud BiH, donošenjem odluke u vezi s ocjenom ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, pokazao da je, kako se tvrdi, „nedosljedan i proturječan samom sebi, imajući u vidu da je isti sud, u različitim periodima, donosio različite odluke o istoj materiji u odnosu na Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Distrikt Brčko”.  

Tvrdi i da, ako Ustavni sud BiH „ne sudi po Ustavu i zakonu, već donosi političke odluke uperene protiv interesa građana i RS, onda Narodna skupština, kao najviši demokratski i predstavnički organ vlasti RS, ima obavezu i pravo da donese odluke kojima će zaštiti svoj teritorij, imovinu i građane od nasilnih i nedemokratskih odluka“.

NA VRH