KONSULTACIJE

Čubrilović sazvao sastanak s liderima stranaka, Bošnjaci izostavljeni

Učestvovat će i entitetska predsjednica Željka Cvijanović, na čiji zahtjev je zakazana sjednica Narodne skupštine RS

Nedeljko Čubrilović. Avaz

Fena

16.2.2020

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sazvao je za sutra konsultativni sastanak s liderima političkih partija uoči posebne sjednice entitetskog parlamenta, a na kojoj će biti razmatrana informacija u vezi s, kako je navedeno, antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH.

Na konsultativnom sastanku učestvovat će i entitetska predsjednica Željka Cvijanović, na čiji zahtjev je zakazana posebna sjednica NSRS.

Čubrilović je na sastanak pozvao predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, predsjednika SP-a Petra Đokića, v. d. predsjednika DNS-a Nenada Nešića, predsjednika NDP-a Dragana Čavića i predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića.

Nisu pozvani bošnjački predstavnici u entitetskom parlamentu niti se spominju u saopćenju.

Sutra posebna sjednica NSRS. Avaz

Kako je saopćeno iz Skupštine RS, pozvao je lidere političkih stranaka koji su na sastanku kod predsjednice RS jednoglasno podržali zaključke kojima su se saglasili da predstavnici iz RS u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju, po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, sve dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu neće biti stranih sudija.

- S obzirom na to da su predstavnici svih parlamentarnih stranaka jednoglasno podržali usvojene zaključke i saglasili se da je neophodno održati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, kako bi se donijele adekvatne mjere povodom 'neustavne odluke' Ustavnog suda BiH, očekujem da svi učesnici budu dosljedni i poštuju riječ koju su dali na sastanku kod predsjednice RS - izjavio je Čubrilović.

Nedemokratske odluke

Pozvao je sve političke stranke da daju svoj doprinos kako bi posebna sjednica NSRS bila održana u dostojanstvenoj atmosferi i primjerno najvišem ustavotvornom i zakonodavnom organu RS.

- Očekujem od predsjednika parlamentarnih političkih stranaka u RS da se izdignu iznad uskostranačkih interesa i da utječu na svoje klubove poslanika kako bi posebna sjednica protekla na konstruktivan i dostojanstven način, u interesu građana i RS - istakao je predsjednik Narodne skupštine.

Čubrilović je ponovo kazao kako je Ustavni sud BiH, donošenjem odluke u vezi s ocjenom ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, pokazao da je, kako se tvrdi, „nedosljedan i proturječan samom sebi, imajući u vidu da je isti sud, u različitim periodima, donosio različite odluke o istoj materiji u odnosu na Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Distrikt Brčko”.  

Tvrdi i da, ako Ustavni sud BiH „ne sudi po Ustavu i zakonu, već donosi političke odluke uperene protiv interesa građana i RS, onda Narodna skupština, kao najviši demokratski i predstavnički organ vlasti RS, ima obavezu i pravo da donese odluke kojima će zaštiti svoj teritorij, imovinu i građane od nasilnih i nedemokratskih odluka“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.