STOLAC

Općina mora ukloniti kameni križ i postolja na Starom gradu

Ovo je potvrda da odluke nisu donesene u skladu sa zakonom, kažu iz Pokreta

Stari grad Stolac je nacionalni spomenik BiH. Avaz

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

16.2.2020

Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela je rješenje kojim je Općini Stolac i načelniku te lokalne zajednice Stjepanu Boškoviću naloženo uklanjanje kamenog križa i 14 betonskih blokova, odnosno postamenata, na lokalitetu Starog grada u Stocu, nacionalnog spomenika BiH.


Pokrenuli peticiju

Rješenje je doneseno sredinom sedmice, a rok za izvršenje je 30 dana. Ako se to ne dogodi, rješenje Inspekcije će se izvršiti putem, kako nam je rečeno, „pravnog lica registriranog za poslove građenja na teret vlasnika“.

Isto rješenje je, podsjećamo, doneseno još 2004. godine, ali križ i postolja do danas nisu uklonjeni.

Rješenje za uklanjanje križa doneseno je i 2004.. Avaz

Međutim, u „Pokretu za Stolac“, u kojem su koncem januara pokrenuli peticiju zbog ugroženosti Starog grada, a nakon što su nedavno općinske vlasti tamošnjem Župnom uredu prodale šest lokacija za izgradnju križnog puta, koji vodi do vrha ovog nacionalnog spomenika BiH. smatraju da je novo rješenje Federalne inspekcije potvrda da te odluke nisu donesene u skladu sa zakonom, kako je to tvrdio Bošković.

Stočanin Sulejman Eminović, koji je potpisao peticiju, istakao je da se zakoni moraju poštovati.

Okrenuti se obnovi

- Žalosno je čime se općinske vlasti bave, umjesto da se okrenu obnovi brojnih objekata u kojima je nekad bilo zaposleno više od 6.000 ljudi. Jer, Stolac je ruina, dovoljno je pogledati objekte hotela, bazena, Duhanske stanice, Koštane bolnice, Silosa i druge. Mladi iz Stoca odlaze, jer nemaju posla i postavlja se pitanje kome će Stolac ostati - ispričao nam je Eminović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.