BEČ

Incko za „Avaz“: Bosna treba biti ponosna i sretna što ima fantastične Zadić, Helić, Hadžialić...

Bosna i Hercegovina raspolaže ogromnim kapitalom, fantastičnim ljudima, talentima

Zadić i Incko: Prvi put se sreli za vikend. OHR

Piše: F. Karalić / Avaz.ba

16.2.2020

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) sastao se s novom austrijskom ministricom pravde Almom Zadić u Beču, saopćeno je iz OHR-a. 

Kako je Incko kazao za „Avaz“, s Almom Zadić je u kontaktu još od 2017. godine.

Čestitao mailom

- Bio je tačno 17. oktobar, kad sam joj čestitao mailom, jer je tada, 2017. godine, ušla kao poslanica u austrijski državni parlament. Već tada sam spomenuo da Bosna i Hercegovina raspolaže ogromnim kapitalom, fantastičnim ljudima, talentima. Kao i danas, još tada sam spomenuo savjetnika Angele Merkel Amila Hotu, švedsku ministricu obrazovanja Aidu Hadžialić, baronesu Helić u Domu lordova i, naravno, bivšeg najuspješnijeg direktora austrijskog telekoma, Sarajliju Borisa Nemšića. Naravno, njih ima još mnogo, mnogo – kaže Incko.

On se prisjeća da mu je tada, 2017. godine, Zadić veoma skromno odgovorila da je za nju velika čast kada se spominje istovremeno s baronesom Helić.

- Drago mi je bilo kada se na prošlim izborima ponovo kandidirala i sa strankom Zelenih ponovo ušla u parlament. Uslijedile su čestitke. Međutim, desilo se nešto neočekivano. Kad je Austrijska narodna partija vodila koalicijske pregovore, Alma Zadić je bila u pregovaračkom timu Zelenih. To je, više ili manje, značilo da bi ona mogla dobiti poziciju ministrice. To se, zaista, desilo, a Alma je dobila jedno od četiri ministarska mjesta koja su pripadala pokretu Zelenih – naglašava Incko.  

Zadić i Incko: Srdačan susret. OHR

Dodaje da je Zadić dobila jedno od najtežih ministarstava - pravosuđa, a koje je jedno od većih, s više od 12.000 uposlenih.

- Alma Zadić je fantastičan primjer briljantne integracije, ali i osobe koja je doživjela rat u Tuzli, koja je naučila više svjetskih jezika, koja je studirala u Italiji, u Americi i, naravno, u novoj domovini Austriji. Radila je u Hagu na Krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, u jednoj od velikih advokatskih firmi, koja ima svoje urede u 15 zemalja, a evo sada, pripremljena iznad prosjeka, ona kormilari austrijskim pravosuđem kao ministrica – dodaje on.


Kontakt s roditeljima

Interesantno, Incko i Zadić sreli su se prvi put tek ovog vikenda.

- U međuvremenu sam na vezi i s njenim roditeljima, profesorima. Roditeljima sam rekao da su Bosanci i Hercegovci ponosni i sretni što imaju Almu. Ali, znam da su sretni i Arminka Helić, Aida Hadžialić i mnogi drugi. Lijepo je Almu primila i ogromna većina Austrijanaca i prema austrijskom indeksu povjerenja, Alma Zadić je u vrhu, poslije predsjednika države i vlade, potpredsjednika vlade, te jednog drugog ministra. Svaka čast!

Za mene je Alma Zadić perfektan primjer kako se može talentom, tvrdim i upornim radom te uz malo sreće uspjeti u životu. Neformalni, veoma srdačni susret u petak uvečer je bio prvi i trajao je jedan sat, a Alma Zadić, koja je poznata po tvrdom radu, po tome da ide na svaki sastanak perfektno pripremljena, koja počinje svoj dan u sedam sati, u 18 sati, poslije mog odlaska, počela je svoju treću smjenu – kaže Incko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.