SARAJEVO

Ispraćeno 14 policajaca i policajki u Mirovnu misiju UN-a u Južni Sudan

Siguran sam da ćete opravdati ukazano povjerenje te služiti na ponos policijskim agencijama iz kojih dolazite, kao i čitavoj BiH

Piše: Avaz.ba

17.2.2020

Četrnaest policajaca i policajki iz policijskih agencija u Bosni i Hercegovini danas je otputovalo u Mirovnu misiju Ujedinjenih naroda u Južni Sudan. 

Njih je s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu ispratio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić koji im je poželio sretan put.


Svjesni važnosti izgradnje mira u svijetu

- Velika mi je čast i zadovoljstvo što vas danas mogu pozdraviti povodom još jedne rotacije naših policijskih službenika i službenica u Mirovnu misiju UN-a u Južnom Sudanu. Naše prisustvo ovdje govori da smo svjesni važnosti izgradnje mira u svijetu, uspostave demokratskih društava, kao i značaja ispunjenja međunarodnih obaveza kao članice Ujedinjenih naroda. Te naše obaveze su, između ostalog, i kroz učešće u operacijama podrške, izgradnji i očuvanju mira. Već odavno BiH nije samo korisnik i primalac međunarodne civilno-vojne pomoći nego i aktivni subjekt u kreiranju međunarodne sigurnosti - kazao je Radončić.

Dodao je da će BiH ove godine obilježiti 20. godišnjicu odlaska prve grupe policijskih službenika i službenica u Mirovnu misiju.

- Od te 2000. godine u operacijama podrške miru do danas učestvovalo je ukupno 337 policijskih službenika i službenica, i to u mirovnim misijama u Južnom Sudanu, Kipru, Kongu, Liberiji, Istočnom Timuru i Haitiju. Među njima i 52 žene. Stalno naglašavamo značaj doprinosa koje žene daju u izvršavanju poslova i zadataka u okviru mirovnih misija ovih naših policijskih agencija.




Ispraćaj policijskih službenika i službenica u Južni Sudan - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

Podsjetio je da se mandati policijskih misija ogledaju kroz pružanje podrške implementaciji mirovnih sporazuma, podrške vladama u provođenju reformi sektora sigurnosti, zaštiti civila, održavanje obuka za lokalne policijske službenike i održavanje javnog reda i mira.

U Južnom Sudanu trenutno ima 15 policijskih službenika iz BiH, među njima i četiri žene.

Najviši nivo znanja i stručnosti

- Danas upućujemo još 14 pripadnika policijskih službenika iz BiH, 11 muškaraca i tri žene. Oni su iz različitih policijskih agencija, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a Posavskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. Svima vama koji danas putujete u Južni Sudan i započinjete novo poglavlje u svojim životima i profesionalnim karijerama želim sretan put, mnogo sreće i uspjeha. Vjerujem da ćete, kao i vaše kolege i kolegice, pokazati najviši nivo znanja i stručnosti, te profesionalnog i ljudskog integriteta tokom boravka. Siguran sam da ćete opravdati ukazano povjerenje te služiti na ponos policijskim agencijama iz kojih dolazite, kao i čitavoj BiH. Vašim porodicama, siguran sam, nije lako, ali znajući da vas oni željno iščekuju da se što prije vratite, vjerujem da će vam to saznanje i ljubav koju imate olakšati život i rad u Južnom Sudanu. Sretan put i svako dobro - rekao je Radončić.

Prisutnima se obratila i policijska službenica Ivana Josipović-Stjepić iz MUP-a TK koja danas putuje u Mirovnu misiju.


Ivana Josipović-Stjepić. Avaz

- Sudjelovanje u Mirovnoj misiji predstavlja izraz trajne opredijeljenosti nas i BiH za mir i opću sigurnost. Potrudit ćemo se da budemo najbolji ambasadori svoje države i agencija iz kojih dolazimo - rekla je i dodala kako će doprinijeti da se ugled BiH poboljša u cijelom svijetu.

Obratio se i Dmitar Vračar iz MUP-a RS.



Dmitar Vračar. Avaz

- Hvala ministru što je došao da nas isprati. Hvala svim ministarstvima i našim policijskim agencijama što su omogućili da odemo u ovu Mirovnu misiju. Naš zadatak nije nimalo jednostavan. Mi smo tu da pomognemo i da s kolegama iz cijelog svijeta pomognemo narodu Južnog Sudana u izgradnji bolje i sigurnije zemlje - rekao je Vračar. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.