SARAJEVO

Radončić poručio Dodiku: Nemojte provincijalizirati ni sebe ni Predsjedništvo BiH

Mi očekujemo da sve probleme rješavamo dijalogom i razgovorom jer bez toga nema izlaska iz neugodne situacije

Avaz.ba

17.2.2020

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je da blizu 100.000 migranata u Grčkoj čeka da krene preko BiH ka Hrvatskoj i da je zbog tog velikog izazova upozorio evropske zvaničnike. 

On je prokomentirao i političku krizu izazvanu iz Republike Srpske, odnosno blokadu institucija BiH koju su najavili predstavnici RS. Istakao je da se nada da do ozbiljne blokade neće doći.


Stvari rješavati institucionalno

- Moja poruka gospodinu Dodiku je sljedeća - nemojte provincijalizirati ni sebe ni Predsjedništvo BiH ni BiH tako što ćete svakih sedam dana ići u Beograd po svoje mišljenje. Mi očekujemo da sve probleme rješavamo dijalogom i razgovorom jer bez toga nema izlaska iz bilo koje neugodne situacije. Očekujem da će se kriza završiti kao prethodne i da ćemo se vratiti da stvari rješavamo institucionalno - kazao je Radončić.

Osvrnuo se i na pitanje izazova migrantske krize i ono što očekuje BiH na proljeće. 


Fahrudin Radončić. Avaz

- Ja sam u ovih mjesec dana imao najmanje 50 razgovora s ambasadorima, predstavnicima međunarodne zajednice, domaćim faktorom koji se bavi migrantskom krizom. U ovom trenutku mislim da je Ministarstvo sigurnosti BiH napravilo veliki rezultat što su svi u međunarodnoj zajednici i na domaćem nivou shvatili da to nije humanitarno, već sigurnosno pitanje. Ne možemo reći da je situacija dobra i naša javnost mora znati sve - kazao je Radončić.

Otkrio je da u ovom trenutku blizu 100.000 ljudi čeka u Grčkoj da preko BiH krene ka Hrvatskoj.

- Mi kao društvo moramo znati da je to veliki izazov i ja sam upozorio sve naše evropske prijatelje da moraju pomoći BiH jer nemamo dovoljno graničnih policajaca, materijalno-tehničkih sredstava, dronova, termovizijskih kamera. Naša granica je veoma porozna i očekujem da ćemo nakon tri godine spavanja kao društvo shvatiti da to nije proces kao elementarna nepogoda od nekoliko mjeseci, već proces koji će trajati nekoliko decenija. U tom smislu BiH mora iskoristiti sve kapacitete, od lokalnog do državno nivoa, iskoristiti međunarodnu pomoć i suočiti se s tom krizom - rekao je.


Solidarnost lokalnih zajednica

Novinari su ministra sigurnosti BiH pitali kako komentira negodovanje lokalnih političara koji odbijaju dati pomoć za pitanje migrantske krize, poput gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića, na što je odgovorio:

- Kada migranti šetaju ulicama, onda građani i načelnici s razlogom negoduju. Radi se o problemu koji ne može savladati naša Granična policija, kojoj u ovom trenutku nedostaje 1.200 policajaca. Očekujem solidarnost lokalnih zajednica i to je test koliko zaista volimo i štitimo BiH, a ona se štiti na granici BiH. Najbolje je da se neko odrekne malih benefita i pomogne svoju BiH i zaštiti od velike migrantske krize koja nosi ogromne sigurnosne rizike - rekao je Radončić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.