REAKCIJE

Ruska ambasada u BiH osudila barbarski napad na antifašiste u Mostaru

Smatramo veoma zabrinjavajućim da se danas, u godini kada svi mi zajedno obilježavamo 75. godišnjicu velike pobjede nad nacizmom u Europi, dešavaju neonacističke pojave u Bosni i Hercegovini, navedeno je u saopćenju

Proslava godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma zasjenjena napadom. Avaz

Avaz.ba

17.2.2020

Ambasada Ruske Federacije u BiH osudila je, kako je navedeno, barbarski napad huligana koji se desio u subotu tokom proslave jubilarne godišnjice oslobađanja Mostara od fašističkih osvajača.

- Smatramo veoma zabrinjavajućim da se danas, u godini kada svi mi zajedno obilježavamo 75. godišnjicu velike pobjede nad nacizmom u Evropi, dešavaju neonacističke pojave u Bosni i Hercegovini, kolijevke antifašističkog partizanskog pokreta na zapadnom Balkanu - navodi se u saopćenju.

Ambasada Ruske Federacije poziva sve progresivne snage u BiH, međunarodne organizacije i međunarodnu zajednicu da udruže snage u borbi protiv neonacizma i neofašizma, kako to je navedeno i u rezoluciji Generalne skupštine UN-a, „O borbi protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti“, koja je usvojena u decembru 2019. godine i koju je podržala Bosna i Hercegovina.

Proslava u sjeni incidenata. Avaz

Podsjećamo, grupa huligana je u subotu kamenicama, bakljama, uzvikujući uvrede i psovke, napala antifašiste koji su krenuli ka autobusima s Partizanskog groblja u Mostaru, gdje je obilježeno 75 godina od oslobođenja grada od fašizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.