MOSTAR

Gordana Tadić: Predmeti korupcije su prioritet u radu Tužilaštva BiH

Tužilaštvo BiH daje svoj maksimum da građani steknu povjerenje u naš rad, a kroz to i u pravosuđe. Jer, mi jedino možemo kroz naš rad steći povjerenje građana, kazala Tadić

Piše: M. Sm./ Avaz.ba

17.2.2020

U Mostaru je danas započeo dvodnevni Tužilački koledž na kojem će učestvovati tužioci i stručno osoblje Tužilaštva BiH



Unapređenje rada

Kako je u izjavi za novinare kazala Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, teme o kojima će se razgovarati su organizirani kriminal, privredni kriminal, korupcija, terorizam i trgovina ljudima, a po okončanju će uslijediti zaključci za unapređenje rada Tužilaštva BiH.  

- Tužilaštvo BiH daje svoj maksimum da građani steknu povjerenje u naš rad, a kroz to i u pravosuđe. Jer, mi jedino možemo kroz naš rad steći povjerenje građana - kazala je ona.

Tadić je kazala da su predmeti korupcije prioritet u radu Tužilaštva BiH, a osvrnula se i na predmete ratnih zločina kazavši da BiH ima najveći broj riješenih predmeta, međutim, kako je navela, veliki broj je ostao i neriješen.

- Više od 800 optuženih osoba i 3.700 godina zatvora nije mali broj. Dakle, uložen je veliki trud i napor, ali ostao je pred nama veliki posao, 449 predmeta po poznatim izvršiocima, više od 4.000 osoba koje treba procesuirati ili završiti te predmete, a imamo predmete po ekshumacijama i predmete po nepoznatim osobama – izjavila je Tadić.

Ivan Jovanović, voditelj regionalnog programa podrške suđenjima za ratne zločine iz programa za razvoj UN-a, koji pruža podršku pravosuđu BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u ostvarivanju prekogranične saradnje u procesuiranju ratnih zločina, istakao je da je Tužilaštvo BiH motor regionalne saradnje.

Učestvuju tužioci i stručno osoblje Tužilaštva BiH. - Avaz
Tužilački koledž - Avaz
Dvodnevni skup tužilaca i stručnog osoblja Tužilaštva BiH - Avaz
Razgovarat će se o organiziranom kriminalu, privrednom kriminalu, korupciji, terorizmu i trgovini ljudima - Avaz
Bit će doneseni zaključci za unapređenje rada Tužilaštva BiH - Avaz

Regionalna saradnja

- To je prirodno, jer je najveći broj predmeta u BiH, a gdje se okrivljeni, svjedoci i dio dokaza nalaze u državama regiona. Druge države regiona, također, imaju interesa sarađivati s BiH iz istih razloga. No, ta regionalna saradnja ne zavisi samo od pravosudnih institucija, već vrlo često od političke volje i uvjeta, a dijelom ih ometaju neke razlike u pravnim okvirima, posebno u krivično-procesnim okvirima – naveo je on.

Za održavanje Tužilačkog koledža podršku su dali projektni partneri, „Lucid Links“ u okviru Projekta podrške Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i Tužilaštvu BiH ambasada Velike Britanije, EU4JUSTICE projekt, te UNDP Regionalni projekt o ratnim zločinima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.