PRES-KONFERENCIJA

Bijedić: Mirnim putem neće odvojiti nijedan pedalj ove zemlje

Pozvao Tužilaštvu BiH da reagira na kršenje presuda Ustavnog suda

Enver Bijedić. Arhiv

Piše: Avaz.ba

17.2.2020

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine, reagirao je na današnjoj pres-konferenciji povodom izjave Milorada Dodika da je iz Tuzle tokom rata protjerano 85.000 Srba. On je rekao da su iz Tuzle odlazili ljudi iz sva tri naroda iz straha od rata, te da je, s obzirom na statistiku stanovništva, tada nemoguć broj od 85.000 Srba. 

Komentirao je trenutnu političku situaciju u BiH, nakon najava zvaničnika iz Banje Luke da će blokirati rad institucija BiH zbog odluka Ustavnog suda. Naveo je da su akteri ove političke krize Dragan Čović i Milorad Dodik. 


Dobri Hrvati

- Razlozi su ti što gospodin Čović uvjetuje formiranje Federalne vlade izmjenom Izbornog zakona. To bi išlo u korist njemu i svim predstavnicima hrvatskog naroda koji žive u zapadnoj Hercegovini. Svi Hrvati koji žive van tog područja bili bi potpuno isključeni iz mogućnosti da budu izabrani na bilo koji nivo vlasti, jer nisu dovoljno dobri Hrvati, ne žive u zapadnoj Hercegovini - rekao je Bijedić.

Naveo je i da je Dodik iz više razloga glavni akter krize, i to zbog više razloga, prije svega zbog nepriznavanje presude Ustavnog suda BiH.


Enver Bijedić. Arhiv

- Svi znamo da je to krivično djelo. Drugi njegov gaf je primjedba na sastav sudija Ustavnog suda BiH, a svi znamo da je to dejtonsko naslijeđe. Treći njegov gaf je bio prije dva dana kada je na nekom skupu u Bijeljini izjavio da je 85.000 Srba napustilo Tuzlu od rata naovamo. Gospodin Dodik bi trebao da zna da je Tuzla prije rata brojala između 100 i 110 hiljada stanovnika, tako da je taj broj nemoguć - kazao je Bijedić.

Dodikov gaf je i nerješavanje problema na pravom mjestu.

- Stalni njegovi odlasci u Beograd po pamet kod gospodina Vučića koji je prije par dana odlikovao Petera Handkea, čovjeka koji ne priznaje genocid u Srebrenici. Taj isti Vučić treba da bude odlika mirotvorca. Neka u Sarajevu rješava ako ima prmjedbi, a ne da ide u susjedne zemlje - kazao je Bijedić.

Poručio je da je nemoguće bilo kakvo otcjepljivanje teritorije BiH.

Obmane i iluzije

- Ovdje treba jasno reći to se nikad neće dogoditi mirnim putem. To treba njemu da bude jasno da se mirnim putem neće odvojiti ni jedan jedini pedalj ove zemlje. Ako misli na takav način prepadati Bosance i Hercegovce, moramo mu poručiti da se ne bojimo toga i da takva vrsta pritisaka neće uroditi plodom. Niko normalan u BiH ne želi rat i o tome ne treba ni razgovarati, ali ako Dodik misli da bi u nekom njegovom projektu budućeg rata tuđa djeca ginula za njegove ciljeve i interese, dok bi se on i njegov sin, vjerovatno ponovo bavili švercom cigareta, mnogo griješi i to neka neka zaboravi. Pristalice takve obmane i iluzije on više ne može napraviti ni među svojim narodom - kazao je Bijedić.

Pozvao je Tužilaštvu BiH da reagira na kršenje presuda Ustavnog suda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.