ODLUKA NIJE DONESENA Odslužio polovinu zatvorske kazne od 25 godina

Britanija obavijestila Mehanizam o uvjetima za prijevremeno puštanje Jadranka Prlića

Prema saopćenju iz MKKS-a, o polovini odsluženja kazne koje nastupa 18. februara, Mehanizam je obaviješten o ovome krajem novembra prošle godine

Avaz.ba
17.02.2020 13:55

Polovina odsluženja kazne nastupa sutra

Foto: Agencije

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) saopćio je kako je obaviješten od Velike Britanije da će Jadranko Prlić, nekadašnji politički lider tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HRHB), od sutra odslužiti polovinu svoje zatvorske kazne od 25 godina, čime bi, prema britanskim zakonima, mogao ispuniti uvjet za prijevremeno puštanje na slobodu.

Prema saopćenju iz MKKS-a o polovini odsluženja kazne koje nastupa 18. februara, Mehanizam je obaviješten o ovome krajem novembra prošle godine. Mehanizam nije objavio odluku niti je li takva odluka donesena. 

U pismu se navodi kako se britanska pravila o uvjetnom puštanju na slobodu nakon polovine izdržane kazne ne odnose na ovaj slučaj i da se odluka o tome ostavlja na odlučivanje isključivo Karmelu Ađijusu (Carmel Agius), predsjedniku Mehanizma. Dosadašnja praksa Mehanizma bila je posebno odlučivanje o svakom slučaju nakon odslužene dvije trećine kazne.

  • Haški tribunal je u novembru 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih zvaničnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina
    Haški tribunal je u novembru 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih zvaničnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina Foto: Agencije

Haški tribunal je u novembru 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih zvaničnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.

Nekadašnjem ministru odbrane HRHB-a Bruni Stojiću, načelniku Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i zamjeniku komandanta HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina.

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora.

Tokom izricanja presude Praljak je popio otrov i preminuo istog dana.

NA VRH