REAKCIJE

Ramić za „Avaz“: Sastanak u Banjoj Luci je potpuno srpska priča

Nismo pozvani ni kao narodni poslanici niti kao predstavnici stranaka niti kao legitimni predstavnici jednog naroda

Ramić: Nismo tretirani. Arhiv

Piše: F. K. / Avaz.ba

17.2.2020

Sastanak u Banjoj Luci s predsjednicima parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj, koji je sazvao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, a uoči održavanja posebne sjednice NSRS na kojoj će biti razmatrana informacija u vezi s „antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH“, čista je srpska stvar!  

Kazao je ovo za „Avaz“ poslanik u NSRS Edin Ramić, potvrdivši da predstavnici bošnjačkih stranaka nisu pozvani na sastanak.

- Mi uopće nismo tretirani. Nismo pozvani ni kao narodni poslanici niti kao predstavnici stranaka niti kao legitimni predstavnici jednog naroda. Ovo je potpuno srpska priča, jedna od mnogih. Oko svih ključnih pitanja ne konsultiraju se stranke za koje oni kažu da su iz Federacije, jer im je sjedište u Sarajevu. Tako da je to samo nastavak diskriminacije koja je prisutna u RS – ističe Ramić.

Kada je u pitanju posebna sjednica NSRS, on kaže da „oni skoro jednom mjesečno imaju potrebe za nekom posebnom sjednicom“.

- Ovdje se desilo da su zakoni očigledno bili suprotni Ustavu BiH i mi smo na to ukazivali prilikom njihovog usvajanja, da će se desiti ovaj scenarij. Nakon ovoga imate još zakona koji su u proceduri i koji su, također, neustavni i koji će, također, biti oboreni. Njima je vrlo jednostavno da izazovu neke posebne okolnosti za RS, da imaju razloga za priču o ugroženosti itd. Tako da je sada dalje na onima koji mogu spriječiti ovakvo ponašanje, rušenje ustavno–pravnog sistema, da to urade. Tu se, prije svega, misli na OHR i zemlje koje su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma – ističe Ramić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.