BANJA LUKA Nakon odluke Ustavnog suda BiH

Skandalozan govor Željke Cvijanović na sjednici NSRS: BiH je u krizi

Sjednici prisustvuje cijeli vladajući establišment manjeg bh. entiteta

Avaz.ba
17.02.2020 15:14

Željka Cvijanović

Foto: RTRS

U Banjoj Luci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Informacija u vezi s djelovanjem Ustavnog suda BiH.

Razlog za sjednicu parlamenta RS je odluka Ustavnog suda BiH o članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS.

  • Počela sjednica NSRS
    Počela sjednica NSRS Foto: RTRS

Sjednici prisustvuje cijeli vladajući establišment manjeg bh. entiteta.

Između ostalih, tu su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković i mnogi drugi.

Željka Cvijanović je u svom skandaloznom obraćanju, između ostalog, kazala da je BiH u permanentnoj krizi.

  • Željka Cvijanović
    Željka Cvijanović Foto: RTRS

- Za Bosnu i Hercegovinu možemo reći da je ovakva ili onakva, ali ono što je sigurno tačno jeste to da je ona u permanentnoj krizi. I ove okolnosti u kojima je sazvana ova posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske su okolnosti političke krize - rekla je Cvijanović.

Istaknula je da se u posljednje dvije decenije pokušava urušiti entitet RS.

- Današnja realnost je takva da su Srbi frustrirani stalnim nastojanjem da se ukine njihov identitet i da se u kontinuitetu nasilno umanjuje ustavni kapacitet RS - rekla je Cvijanović i dodala da se posljednje dvije decenije pokušava urušiti Republika Srpska.

Kazala je da je BiH zarobljena, neinventivna, nekreativna i nesposobna da gleda lijevo-desno.

- Sposobna je samo da, osim histerično, komunicira sa susjedima i ima potrebu da glumi neku važnu državu, a nije u stanju da riješi bilo šta u korist građana - ocijenila je.

Istaknula je da je BiH jedno duboko nesretno društvo jer nije dobilo priliku da se razvije kao istinska multietnička zajednica spremna da traume prošlosti pretvori u šanse budućnosti, dodavši da bi bilo korektno i ispravno da se utvrdi odgovornosti i konačno kaže koliko je ko - stranci, Bošnjaci, Srbi i Hrvati - doprinio neredu u kojem živi BiH.

Na početku sjednice zakletvu je položio Momčilo Antonić iz SNSD-a koji će na toj poziciji zamijeniti stranačkog kolegu Zorana Tegeltiju, koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Komentari

NA VRH