REAKCIJE Član Predsjedništva BiH obratio se zvaničnicima iz Republike Srpske

Šefik Džaferović: Zaključci NSRS ne mogu imati pravno dejstvo

Narod bi kazao "traže hljeba preko pogače", ovo im je moj savjet, kazao je Džaferović

Avaz.ba
17.02.2020 15:47

Džaferović: Obratio se zvaničnicima iz RS

Foto: Arhiv

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da zaključci NSRS neće imati nikakvo pravno dejstvo te da je njegova poruka zvaničnicima iz Republike Srpske da je to put kojim ne treba da se ide jer je to ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira

- Republika Srpska i njeni zvaničnici imaju veliki interes da se strogo pridržavaju Dejtona i da nikada ništa ne poduzimaju, niti jedan potez kojim bi se on ugrozio. RS je nastala Dejtonskim sporazumom, unatoč genocidu, masovnim zločinima, etničkom čišćenju, radi uspostave mira, davanja šanse državi da se reintegrira u miru. Kao teški dejtonski kompromis je nastala RS. Zvaničici idu u potpuno obrnutom smjeru. Narod bi kazao "traže hljeba preko pogače". Ovo im je moj savjet - neka to ne rade, neka poštuju Dejton i obaveze - istakao je Džaferović novinarima u Sarajevu.

Obavio razgovore

Kako navodi, strane sudije u Ustavnom sudu BiH dio su dejtonske ravnoteže i podjednako važan dio sporazuma kao što su to entiteti ili entitetsko glasanje.

- Insistirati da se ukine prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu je ustvari insistiranje na poremećaju dejtonske ravnoteže. Mi to nećemo nikada prihvatiti. Radi se o ozbiljnoj situaciji, ne vidimo to kao politizaciju. Ovo su stvari kojima se prijeti teritorijalnom integritetu BiH, poduzet ćemo sve da ga zaštitimo - kazao je Džaferović.

Ovom prilikom Džaferović dodaje kako je obavio razgovore s ambasadorima Kvinte, kao i predstavnicima Evropske komisije u BiH, te da je tražio da prenesu svojim vladama da je aktuelna situacija u našoj zemlji zabrinjavajuća.

- Branit ćemo BiH svim raspoloživim sredstvima - poručio je Džaferović.

  • Džaferović o zaključcima NSRS
    Džaferović o zaključcima NSRS Foto: Arhiv

Postoje mehanizmi

Smatra da je OHR već davno trebao reagirati te da je to uradio, kako kaže, da ne bismo bili u ovoj situaciji. 

- Mi od međunarodne zajednice ne tražimo ništa što nisu njihove obaveze. Ja se nadam da će prevladati razum. Pozivam predstavnike iz RS da se kane ove vrste posla, ništa tim neće postići. Mogu ugroziti mir, Dejton, stabilnost, mogu dovesti do toga da prestanu postojati entiteti. BiH je bila prije Dejtona, nastavit će svoje postojanje, jedino što može nestati s potkivanjem Dejtona je ono što je nastalo Dejtonom, a to su entiteti - poručio je Džaferović. 

Pojašnjava da pritiskom neće postići ništa te da ne mogu razgovarati kada postoje pritisak, prijetnja ili ucjena. 

- Neka se vrate u institucije BiH, neka rade, postoje mehanizmi kojim se mogu zaštititi interesi - istakao je on. 

Ustavni sud je 2012. godine rekao šta je imovina BiH, podsjetio je Džaferović.

- Umjesto da se krene u implementaciju, sačekalo se nekoliko godina. Ustavni sud nije uradio ništa drugo nego je potvrdio svoju odluku iz 2012. Odluke su konačne, tu nema izuzetka. Ovo je trenutak kada trebaju djelovati međunarodna zajednica, institucije BiH, prije svih Tužilaštvo. Jedan od zaključaka, koliko sam vidio, da odluke Ustavnog suda ne budu obavezujuće u RS. Onaj ko to predlaže, poziva da se učini krivično djelo - zaključio je Šefik Džaferović, dodavši da zaključci NSRS ne mogu imati pravno dejstvo, jer ova država funkcionira na osnovu Ustava - a ne na osnovu protuustavnih zaključaka NSRS. 

Komentari

NA VRH