REAKCIJE

Slijedom najnovijih dešavanja na bh. političkoj sceni: EUFOR pomno prati situaciju

Mandat EUFOR-a, u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir, podrazumijeva podršku sigurnom i stabilnom okruženju u Bosni i Hercegovini, kazali su iz EUFOR-a

EUFOR: Snažna i jasna poruka. EUFOR

Avaz.ba

17.2.2020

EUFOR pomno prati situaciju i nastavit će, u skladu sa svojim mandatom, pratiti kako se odvija, kazali su za medije iz EUFOR-a slijedom najnovijih dešavanja na bh. političkoj sceni, govora najviših zvaničnika o mogućnosti otcjepljenja entiteta Republika Srpska, kao i situacije u regionu. 

- Mandat EUFOR-a, u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir, podrazumijeva podršku sigurnom i stabilnom okruženju u Bosni i Hercegovini. Do sada ova politička dešavanja nisu utjecala na sigurno i stabilno okruženje - kazali su iz EUFOR-a.

EUFOR: Oglasili se povodom posljednjih dešavanja. EUFOR

Podsjećaju da je Rezolucijom 2496 Vijeća sigurnosti UN-a od 5. novembra 2019. produžen izvršni mandat EUFOR-a za narednih 12 mjeseci. 

Rezolucijom se, također, potvrđuje da svaka izmjena Ustava mora biti urađena u skladu s postupkom za promjenu Ustava datim u tekstu Ustava.

- EUFOR ima isključivu odgovornost da pruža podršku vlastima u BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja - istakli su iz EUFOR-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.