BANJA LUKA

Završena posebna sjednica NSRS, poslanici usvojili sve zaključke o Ustavnom sudu BiH

O Informaciji i zaključcima izjasnila su se 74 poslanika - 72 ZA, a dva protiv

Sa današnje posebne sjednice NSRS. SRNA

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

17.2.2020

U Banjoj Luci je danas održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Informacija u vezi sa  djelovanjem Ustavnog suda BiH, koju je predložila predsjednica manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović, nakon nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

Nakon skoro osam sati rasprave u NSRS, zastupnici su usvojili sve predložene zaključke, a među kojima je i ono o obustavljanju donošenja bilo kakvih odluka u institucijama BiH.

O Informaciji i zaključcima izjasnila su se 74 poslanika - 72 ZA, a dva protiv.

Ovo su zaključci koje su poslanici usvojili:

1. NSRS potvrđuje privrženost RS-a Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV.

2. NSRS obavezuje predstavnike RS-a u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

3. NSRS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definiranja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

4. NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

5. NSRS naglašava da je RS strana potpisnica svih aneksa Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

6. NSRS potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

7. NSRS obavezuje sve institucije RS-a da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

Sa današnje posebne sjednice NSRS. SRNA

Ranije se entitetska predsjednica zahvalila svim poslanicima na učešću i istaknula da je NSRS centralno mjesto za donošenje svih važnih odluka.

Također je naglasila da je usvajanje svih zaključaka prioritet.

Podsjećamo, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je svoje današnje izlaganje počeo riječima: "Godbye BiH, welcome RSexit!", što je naišlo na podsmjeh i osude pojedinih zastupnika opozicije.

- Ovdje smo jer smo poniženi i prevareni, manje vrijedni, kao što mnogi sa Zapada misle o nama - da smo manje vrijednosti - zato se ovako ponašaju. RS i srpski narod nemaju šanse u BiH na ovim prostorima. Mi smo kategorija koju mrzi "političko Sarajevo" i koja se ne prihvata, koja se želi uništiti. Sve drugo bilo bi nepošteno prema ovom narodu. Kada tu dodate mešetare, od ambasadora koji su ovdje, onda vam je jasno kako nas posmatraju - rekao je Dodik.

Istovremeno u svom govoru i Željka Cvijanović je kazala da se u posljednje dvije decenije pokušava urušiti entitet RS.

- Današnja realnost je takva da su Srbi frustrirani stalnim nastojanjem da se ukine njihov identitet i da se u kontinuitetu nasilno umanjuje ustavni kapacitet RS - rekla je Cvijanović i dodala da se posljednje dvije decenije pokušava urušiti Republika Srpska.

Kazala je da je BiH zarobljena, neinventivna, nekreativna i nesposobna da gleda lijevo-desno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.