SARAJEVO Nakon sedam mjeseci školovanja

Više od 50 mladih policajaca na nivou države položilo zakletvu

Ministar Radončić je istakao da taj čin predstavlja i zavjet na profesionalno i predano obavljanje poslova i zadataka

Avaz.ba
18.02.2020 10:00

S polaganje zakletve

Foto: Direkcija za koordinaciju policijskih tijela

U sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu upriličena je svečanost polaganja zakletve treće generacije kadeta.

Pedeset kadeta treće generacije Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH je nakon sedam mjeseci školovanja, u skladu s nastavnim planom i programom, uspješno završila osnovnu policijsku obuku u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru. Odbranivši završni rad i polaganjem zakletve, stekli su uvjete za čin policajca te će svoja stečena znanja primjenjivati u obavljanju poslova i zadataka iz nadležnosti Direkcije.

Tokom današnje svečanosti prisutnima su se obratili ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

Ministar Radončić je ovom prilikom čestitao kadetima na svečano položenoj zakletvi, što znači i zvanično stupanje na dužnost kao policijskih službenika. Istakao je da taj čin predstavlja i zavjet na profesionalno i predano obavljanje poslova i zadataka. Također je podsjetio na važnost nepristrasnog i zakonitog obavljanja dužnosti, promovirajući razvoj i očuvanje demokratske prakse u skladu sa zaštitom ljudskih prava i osnovnih sloboda.

  • Fahrudin Radončić i Mirsad Vilić
    Fahrudin Radončić i Mirsad Vilić Foto: Direkcija za koordinaciju policijskih tijela

Prisutnima se obratio i Vilić, koji je kadetima poželio dobrodošlicu u Direkciju i poručio im da je siguran u njihovu osposobljenost i spremnost da stupanjem u policijsku službu adekvatno odgovore zadacima časnog i napornog posla policajca, čiji je moto predanost i posvećenost.

  • Mirsad Vilić
    Mirsad Vilić Foto: Direkcija za koordinaciju policijskih tijela

- Na putu od mladog policajaca do onog iskusnog, pa čak i nakon toga, primarno je da kontinuirano radite na unapređenju vaših znanja i vještina. Kao policajci često se moramo hvatati ukoštac s teškim problemima, uključujući i one izvan naše zone komfora. Moramo biti sposobni da donosimo ispravne odluke, čak i one koje nisu najlakše - rekao je Vilić.

NA VRH