PROCEDURE

Obustavljena isplata za 2.379 penzionera koji žive u inozemstvu

Svi koji žive van BiH moraju dostaviti potvrdu o životu i tako osigurati nastavak redovne isplate

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

18.2.2020

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje u januaru 2020. godine obustavio je isplatu 2.379 penzija za korisnike koji žive van granica BiH.  

Kao i svake godine, oni su na adresu Federalnog zavoda PIO morali dostaviti potvrdu o životu, što je, kako ističe Amel Lizde, šef Ureda za odnose s javnošću, uobičajena praksa u svim zemljama Evrope.


Potrebna punomoć

- Mi potvrdu o životu moramo imati i od penzionera koji žive u BiH. Oni koji su van BiH nekad zaborave ili se kasno jave i zbog toga dolazi do obustava u isplati penzija - ističe Lizde.  

Nažalost, ima i smrtnih slučajeva i tada se po automatizmu obustavlja isplata penzija.

Za domaće penzionere koji, primjerice, odlaze kod djece ili rodbine u inozemstvo u periodu dužem od tri mjeseca, neophodno je ostaviti punomoć za osobu koja će preuzimati penziju u slučaju odsustva.

- Naravno da penzioneri koji žive u BiH mogu otići u inozemstvo, ali ako je to duži period, recimo do šest mjeseci, onda su u obavezi da nekome ostave punomoć kako bi preuzimao penziju, odnosno kako ne bi došlo do obustave u isplati - pojašnjava Lizde.

Lizde: Uobičajena praksa. Arhiv

U januaru su obustavljene isplate za 1.149 penzionera koji žive u Njemačkoj, 610 u Austriji, 142 u Australiji, 192 u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Penzioneri iz BiH koji, primjerice, dobivaju njemačku penziju također su u obavezi tamošnjem fondu svake godine dostaviti potvrdu o životu. Ovo je uobičajena praksa i vjerujemo da će penzioneri koji su eventualno zaboravili popuniti obrazac to učiniti što prije. Nakon toga obaveza Zavoda je da im retroaktivno isplati penzije - zaključuje Lizde.

Nova lista

U januaru nije obustavljena isplata penzija za korisnike koji žive u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.  

No, ako ne dostave neophodnu potvrdu o životu, i oni će se naći na listi onih koji neće dobiti penzije.


Potvrda o životu

Potvrda o životu se na adresu Federalnog zavoda PIO dostavlja svake godine do kraja decembra, a obrazac se može preuzeti na oficijelnoj web-stranci Zavoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.