REAKCIJE

Ramić: Zaključci NSRS neprovedivi, vrijeme je da se spriječi moguća destrukcija

On smatra da situacija u kojoj u RS ne žele da se usvoji zakon na državnom nivou, koji bi regulirao pitanje državne imovine, znači da oni ne žele da to pitanje riješe na zakonit način

Ramić: Posebna sjednica NSRS nije trebala biti održana. Arhiv

Avaz.ba/ Fena

18.2.2020

Šef poslaničke grupe “Zajedno za BiH” Edin Ramić upozorio je da su neprovedivi zaključci usvojeni sinoć u Narodnoj skupštini RS u vezi s Ustavnim sudom BiH. Posebno zasjedanje parlamenta o toj temi, kako je naveo, nije uopće trebalo biti održano. 


Vladavina prava

- Jasno je da se odluke Ustavnog suda BiH provode, ne komentiraju i ne pokušava se, na neki način, disciplinirati taj sud da da nadležnosti RS, koje nama – kazao je Ramić nakon što su poslanici stranaka sa srpskim predznakom u Narodnoj skupštini RS kasno sinoć usvojili Informaciju u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, kao i osam zaključaka.  

On smatra da situacija u kojoj u RS ne želi da se usvoji zakon na državnom nivou, koji bi regulirao pitanje državne imovine, znači da ''oni ne žele da to pitanje riješe na zakonit način, već jednostrano, nasilnim putem, smatrajući da će to neko nekada legalizirati”.


Ramić: Bolje je zaustaviti problem dok je još u nastanku. Arhiv

- Vrijeme je da se oni koji su zaduženi za sigurnost u BiH, za garancije po pitanju provođenja Ustava, vladavine prava, aktiviraju kako dalje ne bi išli u destrukciju – rekao je on.


Zaustaviti problem

Situacija u kojoj se postavljaju ultimatumi Ustavnom sudu BiH i državnim institucijama, a nema sankcija, ohrabruje da se ide dalje.

- Bolje je zaustaviti problem dok je još u nastanku nego kada naraste toliki da se njime moraju baviti i EU i SAD i svi oni koji su garanti Dejtonskog sporazuma – istakao je Ramić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.