STAVOVI

Mašović o ukopu žrtava genocida pod oznakom N. N.: Odgovor za to treba tražiti na Palama ili u Banjoj Luci

Ovakva saopćenja su uvreda za žrtve genocida i nastavak negiranja i minimiziranja genocidnih radnji, kaže Mašović

Mašović: Uvreda za žrtve. Arhiv

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

18.2.2020

Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila srpske nacionalnosti Srebrenice optužile su člana Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amora Mašovića da manipulira podacima. 


Uvreda za žrtve

Nakon što je Mašović najavio da će u Potočarima ove godine prvi put biti ukopane 82 neidentificirane (N. N.) žrtve genocida, ova je organizacija saopćila da je „možda i riječ o srpskim žrtvama“. 

Mašović: Pale i Banja Luka su prava adresa. Arhiv

- Ovakva saopćenja su uvreda za žrtve genocida i nastavak negiranja i minimiziranja genocidnih radnji. Odgovor zašto se 82 žrtve sahranjuju pod oznakom N. N. trebaju potražiti na Palama ili u Banjoj Luci, odnosno od Karadžića i Mladića, koji su naredili masovne egzekucije, koji su ljude zatvarali u logore i oduzimali im lične dokumente, a kasnije ih nakon likvidacija raznosili po masovnim grobnicama. To je prava adresa - kazao je Mašović za „Avaz“.

Posmrtni ostaci

Tužilaštvo BiH će dati dozvolu za eventualni ukop 82 N. N. žrtve genocida. Njihova identifikacija moguća je ako uznapreduje medicina ili ako se uradi reekshumacija njihovih najbližih srodnika koji su umrli prije rata. Sve do tada, država je u obavezi da traga za njihovim i posmrtnim ostacima drugih žrtava genocida.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.