REAKCIJA

Za 82 žrtve genocida nije utvrđen identitet zbog ubijenih srodnika

Nedopustivo je, međutim, da se direktor Centra za istraživanje rata RS bavi političkim igrama koje udaraju na dostojanstvo žrtava genocida

Potočari. Avaz

Piše: S. Sm. / Avaz.ba

18.2.2020

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari oštro osuđuje morbidne navode direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske Milorada Kojića o posmrtnim ostacima 82 neidentificirane žrtve genocida koje bi trebale biti ukopane u julu ove godine. 

Kojiću poručuju da je Memorijalni centar Srebrenica institucija koju je osnovala država Bosna i Hercegovina, izražava puno poštovanje prema svakoj nevinoj žrtvi u minulom ratu te ohrabruje sve aktivnosti koje će dovesti do pronalaska nestalih, bez obzira na njihovo ime i prezime, etničku ili drugu pripadnost.  

- Nedopustivo je, međutim, da se direktor Centra za istraživanje rata RS, institucije koja dobiva sredstva iz javnog budžeta entiteta Republika Srpska, bavi političkim igrama koje udaraju na dostojanstvo žrtava genocida - ističu iz Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.



Memorijalni centar Srebrenica - Potočari. Avaz

Iz Potočara poručuju da se 82 neidentificirane žrtve genocida nalaze u prostorijama Podrinjskog identifikacionog projekta (PIP), programa koji je nasljednik Međunarodne komisije za nestale (ICMP) i domaćih institucija koje su tragale za nestalim osobama.  

Rad PIP-a je korišten kao primjer za proces traganja i identificiranja nestalih širom svijeta u prirodnim katastrofama, ali i u brojnim slučajevima istraživanja ratnih zločina.

Razlog zbog kojeg identitet za ova 82 NN lica nije utvrđen jeste rezultat zločina i genocida, jer za ova lica nije ostalo živih srodnika s kojima bi se poklopili DNK uzorci. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u stotine masovnih podrinjskih grobnica.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.