ZADOVOLJSTVO

Mujo Delić i Huso Bektić ponosni na gradnju muzeja o genocidu

Podržavaju svaki projekt koji vodi "Remembering Srebrenica"

Mujo Delić i Huso Bektić. "Remembering Srebrenica"

Piše: S. Sm. / Avaz.ba

18.2.2020

Preživjeli borci Armije RBiH iz Srebrenice Mujo Delić i Huso Bektić, koji trenutno žive u Velikoj Britaniji, izrazili su veliko zadovoljstvo što u zemlji u kojoj trenutno žive, postoji organizacija "Remembering Srebrenica", koja konstantno radi da se genocid u Srebrenici nikad ne zaboravi i nigdje ne ponovi.

Oni podržavaju svaki projekt koji vodi "Remembering Srebrenica" i nadaju se da će uskoro u Velikoj Britaniji biti izgrađen muzej posvećen genocidu u Srebrenici, koji će imati zapažen značaj, jer će u jednoj velikoj zemlji postojati mjesto koje će podsjećati na sva događanja koja su dovela do genocida u julu 1995. 

Delić i Bektić ističu zadovoljstvo što je prije desetak dana u Vestminsteru održana konferencija "Sedmica sjećanja na genocid u Srebrenici". Uvodničar ove konferencije bio je, kažu, Robert Dženrik (Jenrick), sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu u vladi premijera Velike Britanije Borisa Džonsona (Johnson).

Događaju je, kako kažu,  pored članova britanskog parlamenta, prisustvovao i Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te ugledni političari i predstavnici različitih zajednica iz Velike Britanije i BiH. 

- Žalosno je što na ovakve i slične skupove u Velikoj Britaniji često ne budu pozvani oni koji su bili učesnici rata u BiH i preživjeli genocid. Umjesto takvih, na skupove često budu povani turisti iz BiH u Velikoj Britaniji i oni koji nisu preživjeli genocid u Srebrenici - smatraju Delić i Bektić.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.