SARAJEVO

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH primio komandanta NATO štaba u Sarajevu

Brigadni general Vilijam Edvards zahvalio je na dobrodošlici i izrazio zadovoljstvo što ima priliku da doprinese razvoju odnosa BiH i NATO-a

S današnjeg sastanka. MVP BiH

Avaz.ba

18.2.2020

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je danas novoimenovanog komandanta NATO štaba u Sarajevu, brigadnog generala Vilijama Edvardsa (Williama Edwardsa). 


Politička situacija

Na početku razgovora, zamjenik ministrice Brkić poželio je dobrodošlicu brigadnom generalu Edvardsu u Bosnu i Hercegovinu te mu čestitao na postavljenju na dužnost. Zahvalio se na dosadašnjoj potpori NATO štaba u Sarajevu aktivnostima u vezi s reformom sektora odbrane i sigurnosti te pomoći BiH na euroatlantskom putu.

Izvijestio je sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i aktivnostima na planu ostvarivanja vanjskopolitičkih prioriteta BiH. Naglasio je da BiH ostaje opredijeljena euroatlantskom putu, koji zahtijeva kontinuirano unapređivanje obrambenih sposobnosti zemlje, gradnju jakih demokratskih institucija te jačanje i modernizaciju Oružanih snaga.

Istaknuo je da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u sklopu svojih aktivnosti započelo s aktivnom provedbom obaveza koje proističu iz dokumenta NATO Program reformi u BiH u dijelu koji se odnosi na isključivu nadležnost MVP-a, ali i obaveza koje Ministarstvo dijeli s drugim institucijama.


S današnjeg sastanka. MVP BiH

Zamjenik Brkić informirao je o statusu i radu Komisije za NATO integracijski proces, kojom je on predsjedavao u prethodnom sazivu, te je istaknuo potrebu za imenovanjem novih članova umjesto dosadašnjih, koji su napustili institucije koje su zastupali u dosadašnjem sastavu Komisije, te verifikaciju od Vijeća ministara.

Puna potpora

Brigadni general Edvards zahvalio je na dobrodošlici i izrazio zadovoljstvo što ima priliku da doprinese razvoju odnosa BiH i NATO-a te je naglasio da NATO daje punu potporu daljnjem progresu BiH na njenom euroatlantskom putu. Poručio je kako NATO i BiH imaju duboko partnerstvo, izrazivši nadu u pogledu dodatnog jačanja saradnje i u narednom razdoblju. Istaknuo je da BiH može računati na punu podršku NATO štaba u narednom periodu, jednako kako je to bilo i u prethodnom periodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.