REAKCIJE

Ramić: NSRS da usvoji deklaraciju o pravima Bošnjaka u RS na bosanski jezik

Podsjetio je da je protiv bilo kakvog oblika diskriminacije

Edin Ramić. FENA

Fena

18.2.2020

Šef Poslaničke grupe "Zajedno je za BiH" Edin Ramić ukazao je večeras da Narodna skupština bh. entiteta RS nije mjesto u kojem treba da se raspravlja o deklaraciji o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori.

Bilo bi, kazao je, poželjno da se usvoji deklaracija o pravima Bošnjaka u Republici Srpskoj na bosanski jezik.

- Poželjna je jedna takva deklaracija u entitetu RS kojom bi se Bošnjacima dozvolilo da govore bosanski jezik i izučavaju nastavu po bosanskom planu i programu, kao što im je to dozvoljeno u Srbiji, Crnoj Gori i bilo gdje drugo osim u RS. Bilo bi dobro da Narodna skupština obaveze člana Predsjedništva BiH iz RS da ne opstruira potpisivanje ugovora s Islamskom zajednicom... te, generalno, drugačije postaviti odnos kada su u pitanju Bošnjaci u RS prema poštivanju Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama – istaknuo je Ramić.

Edin Ramić. Fena

Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu teksta deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, koju je predložio poslanik Nebojša Vukanović, podsjetio je da je entitetski parlament i ranije usvajao razne deklaracije, za koje je Ustavni sud RS saopćio da ne proizvode nikakvo pravno djelovanje, tj. nisu obavezujuće, već se njima samo iskazuje neka vrsta političkog stava.

- Razumijem osjećaje koje imaju Srbi iz RS prema Srbima u Crnoj Gori i regionu - rekao je Ramić i naveo da se ovo pitanje moglo problematizirati na državnom nivou ako je u domenu vanjske politike.

Podsjetio je da je protiv bilo kakvog oblika diskriminacije bilo gdje i da je BiH potpisnik Evrpske konvencije o ljudskim pravima.

Ovo je tek druga tačka dnevnog reda redovne sjenice Narodne skupštine RS, koja je počela jutros.

Na dnevnom redu su prijedlozi izmjena Izbornog zakona RS na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a te zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi gradnje autoputa i plinovoda dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača, također po hitnom postupku, te između ostalog, zakoni o inspekcijama i štrajku.

Parlament rad nastavlja i sutra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.