S POVODOM

Nihad Fejzić za "Avaz": Rizik od virusa nije nula, ali nema potrebe za kataklizmičnim scenarijima

Naši laboratoriji spremni su ako dođe do sumnje na ptičiju gripu

Fejzić: BiH slijedi režim uvoza u skladu s najboljim preporukama. Agencije

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

19.2.2020

Vijest da postoji mogućnost da se pojavi ptičija gripa i na području BiH uznemirila je građane, već dovoljno uplašene zbog pojave koronavirusa. Iz Ureda za veterinarstvo BiH istakli su da se ptičija gripa već pojavila u državama istočne Evrope, ali dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić kaže da su potvrđeni niskopatogeni sojevi.

Brzo i efikasno

- Nažalost, ne možemo kazati da je rizik nula. Međutim, naša zemlja slijedi režim uvoza i kontrole uvoza u skladu s preporukama Svjetske organizacije za zaštitu životinja i u skladu s Evropskim pravilima trgovine. Zato je rizik od uvoza virusa kroz pošiljke peradi i mesa zaista minimalan. No, opasnost mogu biti divlje ptice, u kojima također može biti taj virus - istakao je Fejzić za „Avaz“.

On je dodao da su na Veterini već potvrdili nekoliko slučajeva zaraženih, ali, nasreću, riječ je o niskopatogenim sojevima, koji se ne šire brzinom kao kad je, naprimjer, u pitanju H1N1, odnosno visokorizična sezonska gripa.

- Naši laboratoriji spremni su ako ptičija gripa stigne do naše peradi. Odreagirali bi brzo i efikasno – dodaje Fejzić.

Ističe da ne treba gledati pesimistično na pojave virusa, koji okupiraju svijet.

Fejzić: Spremni smo. Agencije

Nesiguran svijet

- Još se ne zna je li koronavirus povezan sa životinjama. Ali, opet, prethodni opasni virusi bili su povezani sa životinjama, pa je strah opravdan. Nažalost, živimo u epidemiološki nesigurnom svijetu. Zbog globalizacije, urbanizacije, globalne trgovine virusi se daleko brže šire - kazao je Fejzić.

No, zato je, dodaje on, globalna spremnost bolja nego ikad prije.

- Tako da na kraju treba zaključiti da nema potrebe za kataklizmičnim projekcijama niti tolikom zabrinutošću - zaključio je Fejzić.

Bitno je imati laboratorij i osoblje

Profesor Fejzić smatra da moramo biti pripremljeni za pandemijske aktivnosti ali, ne treba ni pretjerivati.

- Vi ne možete obustaviti život. Mi u BiH reagiramo na adekvatan način. Naša pripremljenost zasniva se na općim upozorenjima koja se izdaju u ovakvom slučaju. Bitno je da imate spreman laboratorij, osoblje - istakao je Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.