EKONOMIJA

Veliki korak ka implementaciji strateškog regionalnog projekta "Južna plinska interkonekcija BiH i Hrvatske"

U međuvremenu bit će donesen novi zakon o plinu u Bosni i Hercegovini, rekla Nesl

S potpisivanja ugovora. Fena

Avaz.ba / Fena

19.2.2020

Učinjen je veliki korak ka implementaciji projekta od strateškog regionalnog značaja, "Južna plinska interkonekcija između Bosne i Hercegovine i Hrvatske", saopćeno je iz preduzeća "BH-Gas".

Kompanija za proizvodnju i transport plina "BH-Gas" potpisala je danas ugovor o dodjeli grant sredstava s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i konsultantski ugovor za izradu Studije utjecaja na okoliš i Studiju opravdanosti s Konzorcijem čiji je voditelj "Dvokut-Ecro", konsultantska kompanija koja pruža usluge u području zaštite okoliša i prirode.

Potpisivanje je upriličeno u Direkciji "BH-Gasa" na ceremoniji kojoj je prisustvovao i direktor Programskog ureda USAID-a Kent Larson. Američka agencija za međunarodni razvoj podržala je projekt grant sredstvima od 500.000 dolara.

Manuela Nesl (Naessl), direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, izrazila je zadovoljstvo što "BH-Gas", EBRD, EU i USAID sarađuju na tom projektu.


Strateški značajan projekt

Diverzifikacija snabdijevanja je presudna za energetsku sigurnost, a planirana interkonekcija može igrati ključnu ulogu u tome.

- Raznolikost potencijalnih pristalica koji su danas ovdje ilustrira visoki nivo pažnje koju tome pridajemo. Iako s nestrpljenjem očekujemo rezultate novih procjena, također se nadamo da će u međuvremenu biti donesen novi zakon o plinu u Bosni i Hercegovini koji će sektor promaknuti dalje prema poštovanju Trećeg energetskog paketa EU - izjavila je Nesl.

Jasmin Salkić, direktor "BH-Gasa", naglašava važnost Južne plinske interkonekcije Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što je potvrđeno i odlukom Vlade Federacije BiH o proglašenju strateškog značaja projekta.

S potpisivanja ugovora. Fena

Salkić je, također, naglasio da će implementacija i međusobno povezivanje transportnih sistema Bosne i Hercegovine ("BH-Gas") i Hrvatske ("Plinacro") omogućiti integraciju sa evropskim tržištem prirodnog plina, diverzifikaciju kako pravaca tako i izvora snabdijevanja (LNG Krk, Kaspijska regija/Jonsko-jadranski plinovod, evropska čvorišta za trgovinu plinom) i na taj način stvoriti uvjete za dugoročno, sigurno i pouzdano snabdijevanje svih potrošača prirodnog plina u Bosni i Hercegovini.

Procjena utjecaja na okoliš i društvo za projekt "Južna plinska interkonekcija između Bosne i Hercegovine i Hrvatske" (plinovod Posušje - Novi Travnik s odvojkom za Mostar) bit će pripremljena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom EBRD-a, kao i zahtjevima lokalnog zakonodavstva. Korištenjem međunarodne tenderske procedure u skladu s politikama i pravilima EBRD-a za odabir konsultanta, ugovor je dodijeljen Konzorciju čiji je voditelj "Dvokut-Ecro". Ukupna vrijednost potpisanog ugovora će biti finansirana iz navedenog iznosa osiguranog granta.


Grant sredstva Evropske unije

Javnost je već informirana da je izrada idejnog projekta plinovoda započela u avgustu 2019. godine. Izrada idejnog projekta se finansira grant sredstvima Evropske unije kroz CONNECTA Tehničku pomoć. Okončane su aktivnosti definiranja tj. projektiranja glavne trase uz geodetsko snimanje i geotehničke istražne radove.

Projekt "Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske" u dužini od 160 km spada u najveće linijske infrastrukturne projekte koji su trenutno u toku. Kompleksnost projekta se ogleda i u tome što prostorno obuhvata četiri kantona, što zahtijeva aktivno učešće i podršku lokalnih zajednica u svakoj fazi implementacije.

Studija predizvodljivosti, analiza finansijske održivosti i analiza troškova i koristi su ranije finansirane grant sredstvima Evropske unije kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan i CONNECTA Tehničku pomoć u 2013. i 2018. godini. Okončanje izrade projektne dokumentacije je planirano za kraj 2020. godine, a rezultirat će ishodovanjem okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti za projekt. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.