REAKCIJE Potpredsjednik HDZ-a iznio nekoliko optužbi

Marinko Čavara optužio lidera SDA: Izetbegović ne dopušta imenovanje direktora FUP-a

Izetbegović stalno ponavlja tezu da su Hrvati previše zastupljeni, a on svojom politikom nastoji napraviti da Hrvata nema na pozicijama koje im pripadaju, kazao je Čavara

Avaz.ba
19.02.2020 11:04

Čavara optužio Izetbegovića

Foto: Avaz

Potpredsjednik HDZ-a BiH i još aktuelni predsjednik FBiH Marinko Čavara iznio je nekoliko optužbi na račun Stranke demokratske akcije (SDA) i njenog lidera Bakira Izetbegovića kada je riječ o imenovanjima. 

- Izetbegović stalno ponavlja tezu da su Hrvati previše zastupljeni, a on svojom politikom nastoji napraviti da Hrvata nema na pozicijama koje im pripadaju. Sada sam spomenuo direktora FUP-a, za kojeg Bakir nikako ne dopušta da se imenuje, a to je apsolutno nedopustivo - rekao je Čavara za RTV Herceg-Bosna.

  • Čavara: Iznio optužbe
    Čavara: Iznio optužbe Foto: Arhiv

Naime, on je kazao da je pet godina nezakonito djelovao bivši direktor FUP-a te da ga u posljednjoj godini nema nikako. Naglasio je da ta funkcija pripada Hrvatima.

- Imamo nerealizirane odluke Ustavnog suda BiH, imamo Federalnu televiziju, koja je potpuno izvan zakona već 12 godina. To niko ne rješava, a kada dođe problem koji nekome odgovara, on je najvažniji, kao što je to sada odluka Ustavnog suda BiH, pa ja treba provesti, a druge odluke su potpuno nevažne - istakao je Čavara.

Čavara naglašava da je ravnopravnost temeljna ustavna kategorija te da su izmjene Izbornog zakona koje je u proceduru uputio DF čista realizacija Programske deklaracije SDA, koja zagovara građansku državu.

- To piše u temeljima Ustava, pa i Federacije, koja je utemeljena na principu da će Hrvati i Bošnjaci jednakopravno upravljati Federacijom BiH. Danas smo daleko od toga i to jasno pokazuje Deklaracija SDA, koja zagovara građansku državu. DF, stranka privjesak SDA, nedavno predlaže izmjene Izbornog zakona koje su čista realizacija Programske deklaracije SDA, što jasno pokazuje na koji se način i s kojim ciljem upravlja na političkoj sceni - kazao je Čavara.

  • Nekoliko optužbi na račun Izetbegovića
    Nekoliko optužbi na račun Izetbegovića Foto: Arhiv

Komentari

NA VRH