REAKCIJE

Vučić: Nije moj posao da obuzdavam Dodika

Politika Srbije prema BiH zasniva se na poštovanju Dejtonskog sporazuma, poštovanju integriteta BiH i integriteta RS u BiH, kazao Vučić

Vučić: Dosadašnjim izjavama nisam ugrozio BiH. Arhiv

Avaz.ba

19.2.2020

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je danas u Beogradu da se Srbija ne miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i da dosadašnjim izjavama u vezi sa situacijom u našoj zemlji ničim nije ugrozio BiH.



Kontroverzna izjava

Vučić je istakao i da nije njegov posao da "obuzdava" srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kako to, naveo je, traže iz Sarajeva, a istovremeno ga, kaže, optužuju da zadire u unutrašnja pitanja BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara o takvim porukama iz Sarajeva, Vučić je rekao da je on nakon sastanka s liderima Srba iz Crne Gore i BiH govorio o politici Srbije prema BiH koja se zasniva na poštovanju Dejtonskog sporazuma, poštovanju integriteta BiH i integriteta RS u BiH.

Vučić: Ne želim se miješati u unutrašnja pitanja BiH. Arhiv

- Niko nije imao šta zamjeriti toj rečenici niti imate šta da joj zamjerite, ali su čak i novinari u Briselu pitali o kontroverznoj izjavi. Šta je u tome kontroverzno? Baš ništa. Ali je kontroverzno bilo to da su krenuli da napadaju Srbiju i mene što nisam obuzdao Dodika. To nije moj posao, ja to neću da radim, ja poštujem Dodika i ne pada mi na pamet da radim ono što vi želite i što je vaš posao - rekao je Vučić.

Nakon što je dan kasnije, kako kaže, rekao da smatra da je Dodik u pravu po pitanju odluke Ustavnog suda, neki su rekli da je njegovo miješanje skandalozno.

Radite svoj posao kako hoćete

- Hoćete li da se miješam ili ne? Neću više ništa od toga, ja sam rekao šta je politika Srbije. Radite svoj posao kako god hoćete - rekao je Vučić.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da "postoji potreba mnogih da svaki put pronađu krivca u Srbiji, kao i da ne postoji nikakav stid za to što još niko nije uhapšen za pokušaj njegovog linča 2015. godine u Potočarima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.