PREDSJEDNIŠTVO BIH

Dodik: Pozivam Željka Komšića da podnese ostavku

Preglasan na svim tačkama dnevnog reda

Milorad Dodik. M. Kadrić

Piše: Avaz.ba

19.2.2020

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine okončana je nakon samo deset minuta. Prema riječima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, on je preglasan na svim tačkama dnevnog reda te na samom dnevnom redu. 



Pokušao da predloži izmjene dnevnog reda

- Pokušao sam da predložim izmjene dnevnog reda tako što sam predložio da se skine tačka kojom bi se utvrđivala odgovornost predsjedavajućeg, gospodina Komšića zato što je izmanipulirao predsjednika Evropskog suda za ljudska prava i javnost BiH, prekršio Ustav vezano za imenovanje novih sudija Ustavnog suda BiH. Moj prijedlog, koji je bio obrazložen i dostavljen, podrazumijeva činjenicu da je gospodin Komšić, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, prekršio član 5.3 i 6.1 A Ustava BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva te svjesno nečinjenjem prekršio odredbe Ustava koje se odnose na nadležnosti Predsjedništva i obaveze konsultacija predsjednika Evropskog suda za ljudska prava sa Predsjedništvom BiH - rekao je Dodik.


Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH. M. Kadrić

On je naveo da je Komšić "svjesnim prikrivanjem da je dobio dopis od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, zatim dostavljanjem odgovora i preuzimanjem obaveza da će se konsultirati s druga dva člana Predsjedništva BiH i s obzirom na to da to nije učinio, svjesno obmanuo predsjednika Evropskog suda, koji je nakon toga izvršio imenovanje".


Utvrditi odgovornost u ovoj zemlji

- Moj cilj je da se utvrdi odgovornost u ovoj zemlji. Dakle, ako imate dva člana Predsjedništva, možete da preglasate treći konstitutivni narod i trećeg člana, možete da prekršite Ustav, da obmanite predsjednika Evropskog suda za ljudska prava i da se nikakva odgovornost ne može utvrditi. Molim pristojno da gospodin Komšić, ukoliko ima moralnog digniteta i ukoliko mu je stalo do zemlje koju on tako pokušava da žučno zastupa, da, naravno, podnese ostavku - rekao je Dodik.

On je naveo kako je to Komšićeva odgovornost te je dodao:

- Mi ćemo vidjeti s drugim faktorima u BiH na koji ćemo način ovo pitanje problematizirati kod nadležnih institucija. Mislim da ne treba očekivati od nadležnih institucija BiH, koje su uvijek štitile sarajevske političke ljude, da bilo šta učine.

Dodik je istaknuo da „ukoliko neko misli da može nastaviti s kršenjem Ustava, morat će se suočiti s našim postupanjem u pogledu zaštite ustavnog poretka BiH, onako kako piše u Ustavu BiH“.

- Dakle, ja sam predložio tu tačku dnevnog reda, ostala dva člana glasala su protiv i, po protokolu, ta tačka dnevnog reda nije bila na sjednici Predsjedništva BiH – rekao je Dodik.

Protiv dolaska Đukanovića

On je naveo da je sjednica završena brzo, dodavši da je, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS, obavezan da, kao predstavnik RS u institucijama BiH, ne doprinose u donošenju odluka u bilo kojem organu te je glasao protiv dnevnog reda, protiv zapisnika i svih 36 tačaka.   

- Neke od njih su konačne, kao što su one za vojsku odbijene, kao što je učešće naše misije u Afganistanu, odnosno misije BiH, a neke idu na sljedeću sjednicu, a za dvije će biti podignut vitalni nacionalni interes. Imajući u vidu da je na prošloj sjednici Predsjedništva ta tačka odbijena i da je ponovo vraćena od strane predsjedavajućeg, prva tačka je posjeta gospodina Mila Đukanovića BiH, kako se to predviđa 2. i 3. februara, da sam glasao ponovo protiv te tačke, koja je ponovo predložena, što podrazumijeva, ukoliko se, naravno, poštuje odluka NSRS iz principijelnih razloga, mora se podignuti vitalni nacionalni interes i ta tačka će ići na NSRS, koja će odlučiti da li će gospodin Đukanović doći u BiH ili neće – rekao je Dodik.

On je istaknuo kako su njegovi razlozi vezani za činjenicu da u Crnoj Gori već duže vrijeme postoji nivo nestabilnosti i da, dok je takvo stanje u Crnoj Gori, bilo kakva razmjena posjeta na takvom nivou treba biti prolongirana.

- Očigledno je da su ostala dva člana Predsjedništva htjela da ovdje nama pošalju poruku, pošto se radi o problemima vezanim za poziciju naše SPC, oni su upravo htjeli da još jedom, upravo na taj način, ponižavajući srpski narod, daju saglasnost da Đukanović dođe u BiH, kao da se ništa ne dešava i kao da uopće nije važno to što se dešava u samoj Crnoj Gori - rekao je Dodik.

O tome će, kako je naveo, odlučiti NSRS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.