REAKCIJE

Osmanović: Napadi iz Srbije pokazuju da Beograd stoji iza krize u BiH

Činjenica da predsjednik države, ministar vanjskih poslova i ministar odbrane dovode u pitanje presude Ustavnog suda susjedne države, pa i samu ustavnu strukturu BiH, predstavljaju prvorazredni skandal

Osmanović: Srbija proizvodi krizu u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu. Arhiv

Avaz.ba / Fena

19.2.2020

Posljednje izjave najviših zvaničnika rukovodstva Srbije, na čelu sa predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem, pokazuju da iza političke krize u Bosni i Hercegovini očigledno stoji Beograd, kazao je Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.


Pravosnažna presuda

- Činjenica da predsjednik države, ministar vanjskih poslova i ministar odbrane dovode u pitanje presude Ustavnog suda susjedne države, pa i samu ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine, predstavljaju prvorazredni skandal.

Treba podsjetiti da su i Vučić, i Dačić, i Vulin bili veoma važni kadrovi organizacija čiji su rukovodioci pred međunarodnim sudovima osuđeni za organiziranje udruženog zločinačkog poduhvata. Podsjetit ću na međupresudu u slučaju Milošević i pravosnažnu presudu Vojislavu Šešelju, koji je osuđen za formiranje paravojnih jedinica koje su ratovale u BiH - izjavio je Osmanović.


Osmanović: Opasna retorika. Arhiv

Činjenica je da Srbija trenutno, naglašava dalje, ima loše odnose sa skoro svim susjednim državama te da aktivno proizvodi krizu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu.


Miloševićeva propaganda

Prema Osmanovićevim riječima, posebno je opasno vraćanje retorike o "ugroženosti Srba u regionu", što je bio temelj Miloševićeve propagande koja je devedesetih dovela do genocida i najtežeg rata u Evropi u proteklih pola stoljeća. 

- Znakovito je što takve stvari dolaze iz usta dva ratna portparola Slobodana Miloševića i Mire Marković - zaključuje Adil Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.