SARAJEVO

Visoki predstavnik u BiH da sankcionira sve političke zvaničnike u BiH koji ruše ustavni poredak

Drugim zaključkom poziva se Parlament BiH da donese zakone o korištenju državnog zemljišta od nižih administrativnih jedinica i lokalne samouprave

S današnje sjednice Predstavničkog doma. Avaz

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

19.2.2020

Predstavnički dom Federalnog parlamenta sa 58 za i 14 glasiva protiv usvojio je na sjednici šest zaključaka kao odgovor na odluke Narodne skupštine RS, kojima se podriva Ustav BiH i direktno krši Djetonski mirovni sporazum.

Predstavnički dom FBiH u prvom zaključku poziva sve političke predstavnike u BiH da se posvete očuvanju ustavnog poretka, mira i stabilnosti.

Drugim zaključkom poziva se Parlament BiH da donese zakone o korištenju državnog zemljišta od nižih administrativnih jedinica i lokalne samouprave.

Trećim zaključkom poziva se visoki predstavnik u BiH da sankcionira sve političke zvaničnike u BiH koji učestvuju ili su u proteklom periodu učestvovali u rušenju ustavnog poretka, podrivanju Općeg sporazuma za mir u BiH i neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

U četvrtom zaključku, pozivaju se politički akteri da se uključe u provedbu odluka Ustavnog suda i presuda međunarodnih i domaćih sudova.

U petom zaključku Predstavnički dom FBiH poručuje da ne prihvata poziv NSRS o definiranju granične linije između entiteta, jer u skladu s Aneksom II Općeg okvirnog ugovora za mir u BiH, ne postoji entitetska granica, već međuentitetska linija, koja ima isključivo administrativni značaj.

Usvojene zaključke predložio je Kolegij Predstavničkog doma, a protiv su bili zastupnici HDZ-a, koji su imali svoje zastupnike. I HDZ je imao pet zaključaka koji su odbijeni sa 34 glasa za, 25 suzdržanih i sedam protiv. 

Razlika u zaključcima Kolegija i HDZ-a odnosi se na dvije tačke, jer se u HDZ-ovim zaključcima spominje vođenje dijaloga u vezi s Ustavnim sudom i ne spominje se odbijanje prijedloga Narodne skupštine RS o "vođenju pregovora o entitetskoj granici". Kolegiju Predstavničkog doma zbog toga nisu bili prihvatljivi zaključci HDZ-a.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.