AKTUELNO

Vlada BPK Goražde usvojila negativnu ocjenu rada policijskog komesara

Ovakvim postupcima Vlada ignorira upozorenja visokog predstavnika Valentina Incka

Adem Laković. Arhiv

Piše: Al.B / Avaz.ba

19.2.2020

Na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora te mišljenja ministrice unutrašnjih poslova i policijskog komesara, Vlada BPK Goražde usvojila je prijedlog godišnje ocjene kojom se rad policijskog komesara BPK Adema Lakovića ocjenjuje nezadovoljavajućim.

Iz Vlade nisu željeli davati obrazloženje ovakve ocjene niti pojasniti hoće li nakon njenog usvajanja uslijediti i smjena komesara. 

Ovakvim postupcima Vlada ignorira upozorenja visokog predstavnika Valentina Incka, kojem se u posljednjem pismu Vladi i Skupštini BPK priključio i američki ambasador u BiH Erik Nelson. 

Oni su izrazili zabrinutost zbog odluka vlasti u ovom kantonu u vezi s radom policijskog komesara i MUP-a i pitali jesu li vlasti u BPK Goražde predane demokratskim standardima u ovoj oblasti.

MUP BPK. Avaz

- Pored veoma problematične odluke o imenovanju sadašnjeg Nezavisnog odbora iz jula 2019. godine, o čemu se već izjasnio visoki predstavnik u svom pismu od 9. septembra 2019. godine, duboko smo zabrinuti da vlasti u BPK Goražde, a sada posebno Nezavisni odbor, nastavljaju da zanemaruju ključne principe transparentnosti i odgovornosti. Negativna ocjena rada policijskog komesara od Nezavisnog odbora iz januara 2020. godine, i to nakon što je Nezavisni odbor već usvojio izvještaje o zadovoljavajućem radu u oktobru, novembru i decembru 2019. godine, čini se da onemogućava racionalno objašnjenje i otvara ozbiljna pitanja u vezi s transparentnosti i odgovornosti – navodi se u pismu te dodaje da zvaničnici u nepolitičkim institucijama ne bi trebali biti sankcionirani niti smjenjivani samo zato što je došlo do promjene u političkoj konstelaciji.

- Pitanje koje je pred vama je da li ćete pokazati predanost transparentnosti i odgovornosti u procesu koji se tiče policijskog komesara. Javna sigurnost građana trebala bi imati prednost nad političkim interesima – zaključuju u zajedničkom pismu Incko i Nelson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.