PRES-KONFERENCIJA Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a

Dodik: Pozivam Bošnjake na saradnju, bit će kasno nakon 60 dana

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH u fazi finaliziranja

Sl. M. / Avaz.ba
20.02.2020 11:12

Milorad Dodik

Foto: S. Saletović

U Istočnom Sarajevu je održan radno-konsultativni sastanak predstavnika RS koji učestvuju u radu institucija BiH. Prema riječima člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, sastanak je održan kako bi se postigao dogovor o zaključcima NSRS. 

On je naveo da će, u skladu s tim zaključcima, predstavnici RS u Parlamentarnoj skupštini BiH, Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH glasati protiv svih odluka. 

- Što se tiče drugih nivoa odlučivanja, za sada se sve ostavlja u redovnoj aktivnosti. Sva radno-pravna i druga pitanja komunikacijska, službena i ostalo nisu zaostavljena, zato je bilo potrebno da se objasni o čemu se radi. Mogu samo da izrazim zadovoljstvo činjenicom da se značajan broj onih koji su pozvani odazvao, jedan manji broj nije - rekao je Dodik. 

On je sastanak ocijenio uspješnim te rekao da je dogovoreno kako će se dalje kretati u institucijama BiH.

- Predstavnički, Dom naroda, komisije, Vijeće ministara BiH će funkcionirati i raditi svi predstavnici, ministri, ja kao srpski član Predsjedništva ću dolaziti na sjednice, ali neće biti odluka - rekao je Dodik. 

  • Sastanak u Istočnom Sarajevu
    Sastanak u Istočnom Sarajevu Foto: S. Saletović

Dodik je rekao i kako je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH u fazi finaliziranja, te da će on danas ili sutra biti predat u parlamentarnu proceduru.

- Vodili smo računa da prijedlog, barem po našem mišljenju, uvažava i neke interese samih Bošnjaka. Ukoliko se oni odmaknu od same linije odbijanja, vidjet će da je to prijedlog koji afrimira i zajednički nivo u odlučivanju. Želim da kažem da je od Bošnjaka nama jučer došla jasna poruka vezano za Aneks 2 i njihova priča o tome kako samo Srbi uzimaju nešto sa švedskog stola koji se zove Dejtonski sporazum, a jučer se jasno govorilo da ne žele i da odbijaju da razgovaraju o međuentitetskoj liniji razgraničenja, kako se to zove, koja je bila obavezna da putem zajedničke komisije bude utvrđena, nivelisana i markirana - rekao je Dodik. 

On je naveo kako je "na toj liniji samo tri posto je markirano i ništa više". 

- Mi ćemo ih ponovo pozvati na takvo nešto i nećemo odustati od toga da se provede Dejtonski sporazum. Ali ta farsa i ta izmišljotina i podvala koju Bošnjaci uporno govore, kako samo oni provode Dejtonski sporazum, a u suštini ga ne provode, najbolje se demistificira upravo na ovom pitanju - rekao je Dodik.   

Poziv na saradnju

Kako je naveo, bez obzira na razlike koje posjeduju, Dodik je uputio poziv Bošnjacima na saradnju.

- Niko ne treba sumnjati u odlučnost predstavnika RS da poštuje odluke Narodne skupštine. Ukoliko se ovo sve ne desi prema procedurama, mi ćemo za 60 dana biti u NSRS. Mislim da će tada biti pomalo kasno da nas zovu, ali u svakom slučaju, spremni smo da razgovaramo i bilo kojem pitanju.

NA VRH