REAKCIJE

SDA: Nećemo dozvoliti Kasumoviću da i dalje drži Zenicu pod blokadom

Gradonačelnik obmanjuje javnost tvrdnjom da je budžet tri puta bio pred vijećnicima

Kasumović: Diktatorsko ponašanje. Arhiv

Avaz.ba

20.2.2020

Posljednji sastanak gradonačelnika i gradskih vijećnika pokazao je ko blokira grad, ako je neko zaista do sada i sumnjao da to ne čini Fuad Kasumović, saopćeno je iz Općinskog odbora SDA Zenica. 

Kako navode, tri dana je gradonačelnik sastančio s vijećnicima, ali se suština sastanaka svela na ucjenjivanje vijećnika da bi uopće dostavio budžet, iako je to njegova zakonska obaveza. 


Vijećnici ga molili

- Gradonačelnik obmanjuje javnost tvrdnjom da je budžet tri puta bio pred vijećnicima, jer je prva dva puta povukao budžet s dnevnog reda, onemogućujući Gradskom vijeću da razmatra ovaj ključni finansijski dokument, a treći put dnevni red nije ni usvojen jer u budžetu nije bilo amandmana na kojima insistira većina. 

Vijećnici su na sastancima bukvalno molili gradonačelnika da ispuni svoju zakonsku obavezu i dostavi budžet Gradskom vijeću. Međutim, despot u liku Fuada Kasumovića naprosto želi da uzme nadležnost i Gradskog vijeća i na diktatorski način vodi ovaj grad – navode u saopćenju.

Poručuju i da je jasno da iza tog diktatorskog ponašanja stoji lični interes gradonačelnika, jer samo to može objasniti Kasumovićevu grčevitu borbu da budžet ostane u obliku kako je i predložen.


Zenica: Građani taoci bahatog gradonačelnika. Avaz

- Nameće se logično pitanje zašto se gradonačelnik odlučno protivi izdvajanju sredstava za rekonstrukciju jedne dionice ceste puta za Babino, što traži grupa vijećnika u Gradskom vijeću, a ne tako davno obećavao je stanovnicima Babina "kule i gradove" samo da bi dobio glas više. Zašto je gradonačelniku neprihvatljivo da se izdvoje minimalna sredstva za liječenje teško oboljele djece? U konačnici, zašto ne izdvojiti i dio sredstava za izgradnju spomen-obilježja na mjestu odakle je počela odbrana ovog dijela Bosne i Hercegovine od brutalne agresije? Sporno je i porazno da gradonačelnik gradnju simbola odbrane naše domovine naziva budalaštinom. Sve je jasnije i da gradonačelnik ne želi dati šansu "Zenicatransu" i da ovo komunalno preduzeće hoće gurnuti u stečaj – poručuju iz SDA.

Također, navode da se u isto vrijeme nameće pitanje šta to nije budalaština za Fuada Kasumovića? Za njega nije budalaština povećanje izdvajanja za plate u 2020. godini za novouposlene u gradskoj administraciji za milion KM više u odnosu na 2019. godinu, kao i 200.000 KM za ugovorene i druge posebne usluge za zemljište u vlasništvu njegove supruge.


Tražiti krivičnu odgovornost

- Dolazimo do jasnog zaključka da je u pitanju gradonačelnikov lični interes zbog kojeg je spreman da u potpunosti blokira grad. Imajući u vidu navedeno, vijećnici SDA u Gradskom vijeću oštro će se suprotstaviti ovakvom bahatom i bezobzirnom ponašanju gradonačelnika te iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva da ga spriječe u blokiranju grada, a sve je izvjesnije da će tražiti i gradonačelnikovu krivičnu odgovornost zbog grubog kršenja Zakona o principima lokalne samouprave FBiH. Građani moraju znati da trpe posljedice samovolje bahatog Fuada Kasumovića i da je dostavljanje budžeta pred gradske vijećnike jedino rješenje za izlaz iz trenutne krize – zaključuju iz SDA. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.