TVRDNJE Član Predsjedništva BiH

Dodik tvrdi da je SDA smještena u srpskoj vili: Zaposjeli su je i ne žele izaći

Riječ je o ulici Mehmeda Spahe, u kojoj je smještena Centrala Stranke demokratske akcije

Sl. M . / Avaz.ba

Dodik tvrdi da je SDA smještena u vili Mihaila Semijana

Foto: Avaz


Vila u kojoj je sjedište SDA je objekt koji se nalazio u vlasništvu jednog od najbogatijih Srba između dva svjetska rata - Mihaila Miše Semijana, rekao je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik tokom današnje pres-konferencije u Istočnom Sarajevu, gdje je održan sastanak predstavnika RS koji učestvuju u radu institucija BiH. 

- Čovjek ima nasljednike koji traže povrat te imovine. SDA je zaposjela tu vilu i ne dozvoljava i neće da se iseli iz toga i vrati nasljednicima te imovine, što govori o otimačini. Ta se ulica, kada je došla ustaška vlast, odnosno kada je Mihailo pravio tu zgradu, zvala Sokolska ulica. Kada su ustaše došle na vlast, a većinu te vlasti su činili Bošnjaci muslimani, ta ulica se nazvala ustaška. Kasnije, kada su partizani preuzeli, zvala se Borisa Kovačevića, narodnog heroja partizanskog, i danas je to ulica, nije važno - rekao je Dodik.

Riječ je o ulici Mehmeda Spahe, u kojoj je smještena Centrala SDA.

  • Centrala SDA

    Centrala SDA

    Foto: Avaz


- Uglavnom, tamo je sjedište SDA i oni iz ovog razloga otimaju imovinu da bi spriječili povrat te imovine Srbima. Činjenice su nesumnjive i one se mogu provjeriti. Za tu kuću postoji zahtjev nasljednika, koji traže da se ta kuća vrati. SDA je zaposjela i ne misli odatle izaći. Da ne pričamo o Baščaršiji, ko je koliko bio vlasnik imovine, samo 1938. i 1939. godine koliko je bilo Srba, koliko je bilo drugih, ali u svakom slučaju tamo sada više nema Srba. Ovdje je na sceni jedan projekt otimačine koji se ne može završiti kako je zamislila SDA i neko od Bošnjaka - rekao je Dodik. 

Dodik je poručio i, ukoliko Bošnjaci ne žele sa Srbima da grade BiH, onda moraju prihvatiti da ''ne mogu održati ovu zemlju".

NA VRH

Podijeli članak na