BANJA LUKA

Šou na sjednici NSRS: Pomiješali pojmove, metrologija nije isto što i meteorologija

Govorili o unapređenju i zaštiti poljoprivredne proizvodnje

Stanić i Stojanović. Avaz

Avaz.ba

20.2.2020

Na današnjem zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske poslanici Kluba poslanika Srpske demokratske stranke Tomica Stojanović i Miladin Stanić potpuno su promašili pojam o kojem se raspravlja.

Zakon o metrologiji prekrstili su u Zakon o meteorologiji pa su pričali o unapređenju i zaštiti poljoprivredne proizvodnje, kao i o zaštiti od poplava, požara i ostalih elementarnih nepogoda.

- Ovaj zakon je bitan i značajan, prije svega, za poljoprivrednu proizvodnju s obzirom na to da od vremenskih uvjeta ova grana privrede umnogome zavisi - naveo je Stojanović.

Poslanik Miladin Stanić dodao je u svom izlaganju i da se, "zahvaljujući unapređenju meteoroloških predviđanja i prognoza, dešava da velike države svijeta iseljavaju stanovništvo na dva, tri, pet dana, provode mjere protiv vjetrova, protiv ciklona, protiv poplava, protiv padavina i tako dalje".

Na sve ovo reagirao je Srđan Mazalica, koji je naveo da poslanici treba da se drže dnevnog reda te im je poručio da su trebali barem malo da pročitaju zakon zato što se u Zakonu jasno govori o obrazovanju, laboratorijima i načinima na koje laboratoriji ispunjavaju određene standarde. Dodao je da se radi o mjerilima, o mjerenju, o laboratorijima, a ne o predviđanju elementarnih nepogoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.