USPJESI

Armin Gazić i Danin Jusko osvojili Kilimandžaro, najviši vrh Afrike

Danin Jusko najmlađi je alpinista u historiji BiH, koji je u 12. godini izašao na najviši vrh Balkana Triglav i najviši vrh Alpa Monblan

Mladi alpinisti predstavljali BiH u Africi. Avaz

Piše: S. M / Avaz.ba

20.2.2020

Fantastični prizori tokom uspona mladih bh. alpinista na Kilimandžaro - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Bosanskohercegovački alpinisti Armin Gazić i Danin Jusko izašli su prije nekoliko dana na najviši vrh Afrike Kilimandžaro, visok 5.895 metara.

Za Armina Gazića ovo je bio izlazak na treći od sedam svjetskih vrhova. Do sada je izašao na najviši vrh sjeverne Amerike Denali, najviši vrh Evrope Elbrus i sada na najviši vrh Afrike Kilimandžaro.

Izašao je i na Materhorn, i to njegovom sjevernom stranom.

Danin Jusko najmlađi je alpinista u historiji BiH koji je u 12. godini izašao na najviši vrh Balkana Triglav i najviši vrh Alpa Monblan, visok 4.810 metara, a u 13. godini izašao je na najviši vrh Evrope Elbrus, visok 5.642 metra, i sada na najviši vrh Afrike, visok 5.896 metara.

Ovim usponom samo je potvrdio kontinuitet u radu i postao najmlađi alpinista s Balkana, a vjerovatno i šire, koji je do svoje 14. godine uspio osvojiti dva od sedam svjetskih vrhova.

Zbog postignutih alpinističkih rezultata, Olimpijski komitet BiH proglasio je Danina Jusku ambasadorom sporta u BiH, a Sportski savez BiH sportskom nadom.

Sportski planovi Gazića za budućnost su usponi na vrhove iznad 7.000 metara nadmorske visine, a za Jusku iznad 6.000 metara nadmorske visine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.