STAVOVI

Reakcija Ambasade Rusije u BiH na zajedničku izjavu PIC-a

Iz Ambasade Ruske Federacije ističu da razvoj unutrašnjopolitičke situacije u BiH kao rezultat odluke Ustavnog suda BiH o zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske izaziva ozbiljnu zabrinutost

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov. Avaz

Avaz.ba / Srna

20.2.2020

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopćila je povodom zajedničke izjave Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira u BiH (PIC) da zastupa stav da je vrijeme da se nezavisna i suverena BiH oslobodi neumjesnog vanjskog uplitanja 25 godina nakon završetka sukoba i potpisivanja mirovnog sporazuma.

Iz Ambasade Ruske Federacije ističu da razvoj unutrašnjopolitičke situacije u BiH kao rezultat odluke Ustavnog suda BiH o zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske izaziva ozbiljnu zabrinutost.

- Ne možemo ne primijetiti da je odluka izazvala jednoglasnu reakciju jednog konstitutivnog naroda, koji je procijenio da su njegova ustavna dejtonska prava bila povrijeđena. Uvjereni smo da se to ne smije zanemariti. Ključ za prosperitet BiH je komforan suživot i saradnja svih naroda na osnovu ravnopravnosti, međusobnog poštovanja, kompromisa i konsenzusa - ističe se u saopćenju.

U Ambasadi Rusije smatraju da nastala situacija izaziva novu napetost, koja ne može doprinijeti ni jačanju međusobnog razumijevanja, vladavini zakona niti održivom ekonomskom razvoju.

- U tom kontekstu, posebnu pažnju zaslužuje tema vanjskog prisustva u BiH, koje, očito, ne odgovara realnosti u zemlji. To se odnosi i na OHR i na strane sudije u Ustavnom sudu te na politike pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, koji i dalje ukazuju domaćim vlastima kako se moraju ponašati i čak, što je posebno zabrinjavajuće, postavljaju ultimatumi demokratski izabranim predstavnicima naroda - naglašava se u saopćenju.

Iz Ambasade Rusije ističu da ono što dva konstitutivna naroda predlažu kroz nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH za razmatranje u Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavlja Ustavom BiH predviđenu mogućnost da se napravi važan korak ka oslobađanju ove zemlje od vanjskog protektorata.

Ambasada Rusije u BiH poziva sve strane da ovom pitanju pristupe konstruktivno i ozbiljno i da postignu odluku konsenzusom u skladu s dejtonskim principima ravnopravnosti naroda u duhu dijaloga i kompromisa.

- Smatramo da takav postupak u trenutnim uvjetima predstavlja najbolji način izlaza iz aktuelne situacije i izbjegavanja zaoštravanja napetosti koja nije u interesu nijedne od strana - upozorava se u saopćenju.

Upravni odbor PIC-a izrazio je bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, navedeno je u jučerašnjoj izjavi PIC-a, koju nije podržala Ruska Federacija.

Iz PIC-a su dodali da su odluke ovog suda konačne i obavezujuće te da su nadležni organi obavezni da ih provode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.