REAKCIJE

Višković odgovorio Nelsonu: Spremni smo ponašati se u skladu s Ustavom BiH, ali neka i drugi tako rade

On je kazao da, ako su ambasadori legalisti, onda bi trebali isti principi važiti za sve

Višković, Nelson. Avaz

Srna

21.2.2020

Premijer manjeg bh. entiteta RS Radovan Višković rekao je da RS poziva sve ambasadore u BiH da pokušaju raditi svoj posao u skladu sa zakonom i Ustavom i da sve u BiH tretiraju na isti način.

- Mi smo spremni da se ponašamo i radimo u skladu sa zakonom i Ustavom, ali se tako mora ponašati i druga strana. Šta je sa sankcijama za zvaničnike u Federaciji BiH jer nisu implementirali više od 30 odluka Ustavnog suda? Šta je s Mostarom, u kojem 15 godina nema izbora? Samo se šalju poruke Republici Srpskoj - rekao je Višković povodom poruka ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona (Eric) da RS ne poštuje Dejton i Ustav i da bi zbog toga mogli snositi sankcije. 

On je kazao da, ako su ambasadori legalisti, onda bi trebali isti principi važiti za sve. Također je istakao da je nakon odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu teško biti optimista, jer su, čim su se pojavili zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, iz Sarajeva reagirali da oni neće i ne žele učestvovati u međuentitetskom razgraničenju, zaboravljajući na obaveze koje proističu iz Dejtona. 

- To je proces koji je trebao biti završen i prije 20 godina. To nije nikakva granična linija između Republike Srpske i FBiH, kako žele prikazati, već međuentitetska linija. To nije nikakav hir političara, već životna potreba građana koji žive u blizini ili na toj liniji ili radnika Ministarstva unutrašnjih poslova koji ne mogu znati dokle je njihova nadležnost - pojasnio je Višković.


Erik Nelson, ambasador SAD u BiH. Avaz

Prema njegovim riječima, da Republika Srpska na ovakav način krši Dejton, kao što to radi FBiH, mogle bi se čuti velike optužbe na njen račun iz međunarodne zajednice. On je pojasnio i da odluka Ustavnog suda BiH ne predstavlja problem samo kada je riječ o 90.000 hektara poljoprivrednog zemljišta Republike Srpske, već su tu i šume koje zauzimaju skoro 51 posto teritorije Republike Srpske, vode, putevi, autoputevi, objekti, zemljište.

- Dovodi se u pitanje sav proces privatizacije od 1992. godine do danas. To je pravna anarhija. To bi moglo BiH i RS uvesti u probleme iz kojih nikada ne bi mogle izaći - kazao je on.

Višković je, također, istakao da je izgleda jedino Republici Srpskoj i Srbima stalo do BiH jer se samo oni trude da sačuvaju dejtonsku BiH u kojoj bi svi mogli mirno živjeti i imati ista prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.