POLITIKA Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Tegeltija: Ministarstvo finansija BiH treba do kraja februara predložiti budžet

Prijedlog budžeta, prema proceduri, domovima Parlamentarne skupštine BiH na usvajanje predlaže Predsjedništvo BiH

Fena
21.02.2020 09:14

Zoran Tegeltija

Foto: Arhiv

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine trebalo bi do kraja februara Vijeću ministara predložiti prvu verziju budžeta za 2020. godinu, kazao je to jučer predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Novinare je zanimalo pitanje finansiranja državnih institucija koje trenutno funkcioniraju na tromjesečnoj odluci o privremenom finansiranju, koja istječe s 31. martom, a na snazi je blokada rada državnih institucija jer politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka na državnom nivou.

Tegeltija najavljuje da će procedura donošenja tog važnog finansijskog akta biti ispoštovana na način kako je to propisano zakonskim aktima.

- Odluka o budžetu zavisit će od toga kako ćemo se kretati kroz ovu kriznu situaciju u kojoj se BiH sada nalazi - kazao je Tegeltija.

  • Vijeće ministara BiH
    Vijeće ministara BiH Foto: Avaz

Prijedlog budžeta, prema proceduri, domovima Parlamentarne skupštine BiH na usvajanje predlaže Predsjedništvo BiH, u kojem je Tegeltijin stranački šef Milorad Dodik.

Isto pitanje novinari su uputili i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću, koji je kazao da, ukoliko predstavnici SNSD-a u Vijeću ministara odluče ne podržati ni odluku o privremenom finansiranju, onda moraju preuzeti odgovornost za to.

Nova blokada vlasti na državnom nivou nastupila je nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom su određene odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske proglašene neustavnim, a te odredbe tretiraju državnu imovinu, na šta entiteti nemaju pravo.

Potom je uslijedila sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kada su poslanici zaključcima obavezali političke predstavnike RS u bh. institucijama da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Komentari

NA VRH