AKTUELNO

Cikotić: Politikom se pokušava dobiti ono što nije ratom

Smatra da je sigurnosna situacija u našoj državi posebno narušena, pa čak i ugrožena

Cikotić: BiH je preživjela daleko ozbiljnije izazove. Fena

Fena

21.2.2020

Bivši ministar odbrane BiH i univerzitetski profesor Selmo Cikotić smatra da je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini posebno narušena, pa čak i ugrožena jer se pokušava politikom dobiti nešto što se nije uspjelo borbom, odnosno ratom.

Komentirajući aktuelna dešavanja političkih predstavnika iz bh. entiteta Republike Srpske koji obavljaju dužnosti u državnim institucijama BiH da neće učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka unutar oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH, Cikotić je kazao da su lideri RS svjesni da ne mogu dobiti ono što traže, ali pokušavaju dobiti koncesijom koju mogu iznuditi.

- BiH s iskustvom koje ima, s činjenicom da je preživjela daleko ozbiljnije izazove i rizike, daleko veće moćnike od Dodika i Vučića - mora ipak voditi računa o odgovornosti za vlastitu sudbinu i budućnost na način da traži funkcionalna rješenja - smatra Cikotić.

Kompromisna rješenja

Ali, prema njegovim riječima, treba sve posmatrati u širem kontekstu - kriza u Crnoj Gori, predstojeći izbori u Srbiji, odnosi Kosova i Srbije, na način na koji srpska politika te događaje nastoji povezati sa situacijom u BiH.

Generalno, Cikotić je mišljenja da su ''Srbi slobodoljubiv i pravdoljubiv narod, ali njihovi lideri u posljednjih nekoliko decenija ni izbliza ne odražavaju tu realnost, a cijenu ponašanja srpskog liderstva u najvećoj mjeri plaća upravo srpski narod, ali i drugi narodi koji žive s njima i u njihovom susjedstvu“.

- Nama je stalo da Srbi što prije budu na liniji kompromisnih rješenja i da su spremni drugima ponuditi ono što za sebe traže. U ovom slučaju oni za sebe traže nešto što drugima ni izbliza nisu spremni dati, ni pomoći, a takva politika ne daje dugotrajno ozbiljan rezultat – ističe on.


Odgovornost OHR-a

Podsjetio je na latinsku izreku da "lideri koji brinu samo o interesima svojih naroda - te svoje narode vode u propast", te navodi kako ''ne bi volio da se desi da srpski lideri na ovaj način vode računa o interesima Srba, jer pored srpskog naroda stradaju i drugi narodi i mislim da moraju imati jednu politiku kompromisa''.

- Isto tako, sigurnosna situacija odražava spregu ratnih politika Srbije i Hrvatske protiv BiH, a ta politika je poražena u ratu, ta politika je više puta poražena i nakon rata i mislim da nikakva kombinacija "2 protiv 1" dugoročno ne ide u korist onih koji vode takvu politiku - naglasio je on.

Izrazio je nadu da će i međunarodna zajednica shvatiti svoju ulogu, a u ovom trenutku OHR ima najveću odgovornost za stanje u BiH. 

- Mehanizmi za rješavanje ovakvih situacija su po dejtonskim definicijama i kompetencijama u džepu OHR-a i on ih jednostavno mora ili koristiti ili ih vratiti institucijama BiH, od kojih su mu ti mehanizmi, nadležnosti, dati - zaključio je član Predsjedništva Stranke demokratske akcije i bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.