REAKCIJE

Trivić o slučaju pokrivene djevojčice iz Srebrenice: Ne podržavamo diskriminaciju

To ne možemo dopustiti, posebno kada su u pitanju djeca, poručila je ona

Natalija Trivić. Fena

Fena

21.2.2020

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić upozorila je danas da taj resor ne podržava bilo kakav vid rasne, vjerske i nacionalne diskriminacije po bilo kojem osnovu.

- To ne možemo dopustiti, posebno kada su u pitanju djeca - rekla je Trivić novinarima u Banjoj Luci.

Istakla je da će zatražiti informaciju i od lokalne zajednice i direktora škole u Srebrenici povodom informacije da je učenica devetog razreda Prve osnovne škole u Srebrenici, inicijala F. S., koja nosi hidžab, napadnuta jučer dok se vraćala kući iz škole.

Kako je kazala njena majka, desetak učenika srpske nacionalnosti opkolilo je njenu kćerku, provocirali su jer je pokrivena i nisu joj dali da ide.


Majka djevojčice uputila apel. Avaz

Također, kako tvrdi majka, skakali su oko nje i tražili joj maramu.

Ministrica Trivić je za utorak, 25. februar, najavila sastanak s načelnikom i predsjednikom Skupštine općine Srebrenica te predstavnicima roditelja da bi razgovarali o pitanjima obrazovnog procesa.

Istakla je da se nastava u toj lokalnoj zajednici odvija bez problema te je apelirala na sve da poštuju pravo na vjerski odgoj.

Nadležna komisija se bavi nedavnim slučajem kada su osnovci škole u Srebrenici na društvenim mrežama objavili fotografiju uz natpis “Četnici”.

Resorna entitetska ministrica je pozvala da se u Srebrenici poštuje pravo na vjerske, nacionalne i sve druge različitosti i da se poštuju prava na vjerske, nacionalne i svake druge različitosti, jer su to osnovna demokratska prava i slobode. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.