MOSTAR

I Skupština "Aluminija" odbila "Abraham grupaciju": Za ugovor bili predstavnici Hrvatske

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

21.2.2020

I Skupština "Aluminija" odbila "Abraham grupaciju". Avaz

Skupština dioničara "Aluminija", najvišeg organa upravljanja ovog preduzeća, odbila je na današnjem vanrednom zasjedanju ugovor o najmu dijela imovine ovog nekadašnjeg giganta, koji je ponudila "Abraham grupacija".

Priotiv ugovora su, uz Vladu FBiH, koja je 44-postotni vlasnik "Aluminija", bili i, uglavnom, svi mali dioničari, koji imaju isti udio kapitala, dok je za glasao predstavnik Republike Hrvatske, koja ima 12 posto vlasništva.

U konačnici, glas protiv ugovora dalo je skoro 80 posto dioničara.

Stipo Buljan, kojeg je Vlada FBiH opunomoćila za vanrednu sjednicu Skupštine, kako je jučer nakon sjednice Federalne vlade u Mostaru bilo poznato, glasao je protiv zbog brojnih nejasnoća iznesenih u ugovoru o zakupu.

Stipo Buljan. Avaz

- Vlada FBiH, prije svega, želi da zaštiti svoju imovinu i radna mjesta, a toga ni u tragovima nema u ugovoru. Drugo, ako bi, kao pretpostavku, uzeli da je ugovor izvrstan, ja bih opet glasao protiv, jer je Nadzorni odbor donio odluku na ime jedne druge kompanije u odnosu na kompaniju koja je trebala sklopiti ugovor - kazao je on.

Potvrdio je da cijena najma koja je navedena u ugovoru iznosi 30.000 KM i dat je rok od 30 dana da se taj dokument pokuša korigirati.

Ugovorom se ne traži besplatna električna energija, ali je taj zahtjev naveden u konačnom memorandumu koji je "Abraham grupacija" dostavila Vladi FBiH, što je ocijenjeno neprihvatljivim. 

Ponudu "Abraham grupacije" članovi Udruženja malih dioničara "Dial" ocijenili su sramotnom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.